onze werkwijze

de weg naar meer vrijheid

Heb je een afspraak gemaakt? Of denk je erover om een afspraak te maken?

Hier vertellen we het een en ander over onze werkwijze. Natuurlijk kan elk onderzoek afwijken omdat geen mens en geen klacht gelijk zijn. Maar hier beschrijven we globaal wat er allemaal gebeurt. Heb je na het lezen hiervan nog vragen, mail of bel ons gerust voor meer uitleg.

De podotherapeut luistert eerst naar je (pijn)klachten en starten aan de hand van dat gesprek een onderzoek. Wij noemen dat een Anamnese. De podotherapeut heeft na aanleiding van dat eerste gesprek al een idee over wat er aan de hand zou kunnen zijn.

Na dit gesprek begint het onderzoek. Afhankelijk van wat voor soort klacht je hebt wisselt dit per persoon.

Testen van bewegelijkheid

Tijdens het podotherapeutisch onderzoek kijkt de podotherapeut naar de bewegelijkheid van je spieren en gewrichten.

Afhankelijk van de locatie van je klachten wordt dit functieonderzoek uitgevoerd bij je voet, knie heup of rug. Daarnaast lokaliseert de podotherapeut je pijnklachten.

Wat zeggen schoenen over je looppatroon

Schoenen die al even in gebruik zijn laten aan de onderzijde zien hoe de zool slijt. Deze slijtage zegt iets over hoe jij je voet afwikkelt. Sommige mensen slijten hun zolen over de buitenkant. Sommige mensen juist wat meer over de binnenkant. Niet alles is afwijkend.

De schoenkeuze laat ook zien aan de podotherapeut of de klachten die ontstaan zijn misschien te maken hebben met bepaalde schoentypes. Zijn de schoenen groot genoeg? Zijn ze niet te smal of juist te breed?

Veel schoenen lopen van voren in een punt. Gek eigenlijk als je kijkt naar onze voet. Die is juist breed aan de voorkant ten opzichte van de achterkant.

Beoordelen van je looppatroon

In elk onderzoek krijgt de ganganalyse (een moeilijk woord voor het bekijken van iemands looppatroon) een belangrijke taak. De podotherapeut kan veel dingen zien als je staat, hoe de stand van je voeten is. Wat er te zien is aan de huid of stand van je knieën en benen.

Maar lopend kan alles anders zijn. Daarom geeft een gangpatroon van iemand en de manier van afwikkelen veel informatie.

Wist je dat Nederlanders gemiddeld 6000 stappen per dag maken? Dat is best veel. Maar te weinig als je bedenkt dat 10000 stappen wordt geadviseerd.

Als er geen verklaring voor mijn klachten is

Soms is het niet duidelijk wat de oorzaak is van bepaalde klachten. In dat geval kan de podotherapeut vragen om aanvullend onderzoek te doen. Bijvoorbeeld beeldvormend onderzoek. Denk daarbij aan een röntgenfoto om breuken uit te sluiten. Een echo om spieren te bekijken. Bloedonderzoek om ontstekingswaarden te laten beoordelen.

In dat geval wordt er tijdens het eerste onderzoek niet direct een hulpmiddel gemaakt of behandeld.

Of de podotherapeut iets voor jou kan betekenen wordt aan het einde van elk onderzoek besproken. Ook de kosten worden besproken.

Worden er gipsafdrukken gemaakt?

Als de podotherapeut besluit dat steunzolen de klachten kunnen oplossen maakt deze een 3D scan van uw voeten.

Er gaat dan een rode laser onder de voet door die de hoogtes en breedtes berekend. Daarnaast gaat er nog een witte lamp onder de voet door die een foto van de onderkant van de voet maakt.

Deze informatie wordt op een computer opgeslagen. Daar kan de podotherapeut met een speciaal programma het 3D model bewerken tot een steunzool. Deze wordt dan doorgestuurd naar een freesmachine. Hoe dit dan verder bewerkt wordt lees je op onze pagina over steunzolen.

Ga je voor het eerst naar de podotherapeut?

Neem dan het volgende mee

  • Een geldig identiteitsbewijs
  • Pasje van uw verzekering
  • Schoenen en/of sport of werkschoenen
  • Bij bepaalde klachten zoals rug, heup en knie klachten kan het zijn dat u voor het onderzoek u broek en/of shirt uit moet doen. Wij vragen u daarvoor gepaste kleding te dragen.
  • Verwijsbrief (indien u deze heeft gekregen van uw huisarts of specialist), ook zonder verwijzing kunt u rechtstreeks een afspraak bij ons maken
  • Als u geen verwijsbrief heeft dan verzoeken wij u “directe toegankelijkheid” formulier in te vullen (zie rechts)