Heb ik een diabetische voet?

 

 

Lees er hier meer over

Als je diabetes hebt dan heb je eigenlijk al een diabetische voet. Niet gelijk schrikken. Je hoort waarschijnlijk de ergste verhalen over zwarte tenen, geamputeerde voeten of heel erg pijnlijke voeten. Maar wanneer heb je nu echt een probleem? Laat ons jou dat vertellen:

Er verandert veel in je lichaam.

Je stofwisseling verandert. Deze verandering zorgt ervoor dat er complicaties kunnen ontstaan. Denk hierbij aan verminderd gevoel of een slechte doorbloeding.

Verminderd gevoel

Een van de meest voorkomende complicaties bij diabetes is beschadigde zenuwen. Dit heet: neuropathie. Als je neuropathie aan twee voeten krijgt dan heet dat: polyneuropathie (poly betekend meerdere).

De zenuwen beschadigen meestal niet van de een op de andere dag. Bij diabetes gaat dat heel geleidelijk. Bovendien raken eerst de zenuwen die het langste zijn aangedaan. Vandaar ook dat je het gevolg van neuropathie vaak als eerste aan je voeten zult merken. Het kan zijn dat het gevoel in je voeten en tenen afneemt. Hierdoor voel je bijvoorbeeld een steentje in je schoen niet meer.  Of voel je op een gegeven moment niet meer dat je schoen te krap zit, dat je sok dubbel zit, of soms zelfs dat je in een spijkertje hebt gestaan die toevallig op de grond lag. Je loopt dan het risico dar er een wond ontstaat zonder dat je dat door hebt.

Pijn bij neuropathie

Neuropathie is een geleidelijk proces. Daardoor gaat dit soms gepaard met een ondefinieerbaar gevoel. Denk hierbij aan:

Branderige voeten

Nachtelijke kramp in benen en kuiten

Onrustige benen en kuiten

Extreem droge en dunne huid

Kloven en scheurtjes in de huid

Snel struikelen

Verkleuringen van de huid

Standsafwijkingen

Tintelingen en doofheid in je voeten

Gevoel dat je op watten loopt of alsof je sok dubbel zit

Afwijkende voetstand

Er bestaan maar weinig normale voeten. De een heeft een platvoet, de ander een holvoet. Weer iemand anders iets wat er tussenin zit. Maar wat heeft dat nu met je diabetes te maken?

Zenuwen regelen niet alleen het huidklimaat of het gevoel in de voeten. Ook sturen zij de spieren aan. Als zenuwen uitvallen zullen de kleine voetspiertjes niet meer helemaal goed werken. Daardoor zullen de grote onderbeenspieren de overhand krijgen. De voet kan hierdoor een enigzins een andere stand aannemen. In combinatie met een droge dunne huid is het risico op wondjes groot. Vandaar dat het belangrijk is om regelmatig je voeten te controleren op drukplekken. CTA maak een afspraak.

Limited joint mobility

Een andere oorzaak voor standsafwijkingen is dat de voet stijver kan worden. Dit gebeurt bij iedereen die ouder wordt. Gewrichten worden bij elkaar gehouden door banden en pezen. Deze kunnen hun elasticiteit in de loop der jaren verliezen. Deze stijfheid zorgt voor een afwijkende manier van afwikkelen. daardoor kunnen er ook weer drukplekken en wondjes ontstaan.

Verminderde doorbloeding

Als je diabetes hebt dan bestaat er een kans dat de doorbloeding vermindert. Naast diabetes zijn er ook andere factoren die kunnen zorgen voor een verminderde doorbloeding. Zoals overgewicht, roken of een hoge bloeddruk.
Het hebben van een verminderde doorbloeding kan vervelende klachten geven. Denk hierbij aan kramp in je benen. Of aan onrustige benen. Dit alles natuurlijk niet te verwarren met neuropatische klachten. Als je neuropathie hebt dan kan het zelfs zijn dat je dit niet eens merkt. Mocht je wel kramp krijgen tijdens het lopen, dan is dit niet gelijk een teken van een slechte doorbloeding. Het kan natuurlijk ook andere oorzaken hebben. Denk aan overbelasting van kuitspieren. De podotherapeut kan je helpen deze klachten de duiden.

Vaak wordt bij verminderde doorbloeding ook gedacht aan symptomen zoals koude voeten, of het verdwijnen van haargroei. Maar onderzoek heeft dit nog niet bevestigd. Er is echt een gedegen vaatonderzoek nodig om verminderde doorbloeding vast te stellen.

Schimmel infectie

Je weerstand is verlaagd als je diabetes hebt. Dat komt omdat je lichaam met andere processen bezig is. Je bent daardoor wat vatbaarder voor infecties. Een infectie die meestal niet als infectie wordt gezien is een schimmelinfectie aan de huid en/of nagels. In de volksmond ook wel kalknagels genoemd.

Schimmelinfectie kan knap vervelend zijn. Het kan jeuk geven maar ook een bladderige huid, kleine wondjes en scheurtjes aan de huid. Behalve deze klachten kunnen je nagels erg dik worden van een schimmelinfectie, dit zorgt voor extra druk op je nagelbed en daardoor kunnen weer wondjes ontstaan. Persoonlijke hygiene en regelmatige controle is belangrijk om schimmelinfecties tijdig op te sporen en te behandelen. Mocht je er zelf niet uitkomen dan kan een pedicure helpen.

De meeste schimmelinfecties zijn in een vroeg stadium nog wel te behandelen.

Heeft u een behandelplan gekregen en bent u verwezen naar een pedicure?

Hierbij een lijst met aangesloten pedicures