Schimmelnagels, kalknagels of een voetschimmel. Het ziet er niet fraai uit en het kan voor problemen zorgen. Lees deze blog om je schimmel effectief te bestrijden
Schimmelnagels, soms ook wel kalknagels genoemd, zijn voor veel mensen een bekend fenomeen. In de wintermaanden zijn ze niet zo zichtbaar, maar als we de teenslippers of sandalen weer aantrekken, schamen we ons er toch een beetje voor. Behalve dat schimmelnagels er niet zo fraai uitzien, kunnen ze ook voor problemen zorgen.
Kalknagels hebben vervelende gevolgen
Heb je last van schimmelnagels dan zie je dat je nagel dik en gelig wordt. Een schimmelnagel kan soms wel een centimeter dik worden. Zo dik, dat hij druk gaat geven op je nagelbed. Zo kan er zelfs een wondje onder je nagel ontstaan. Je raakt daarnaast beperkt in het dragen van je schoenen. Immers die dikke nagels nemen ook ruimte in beslag. De schimmel kan ook een ingegroeide nagel veroorzaken. De randen van je nagel groeien dan door de druk en de dikte in je huid. Een wond geneest lastiger, want de schimmel kan in de wond gaan zitten en verstoort zo de genezing van die wond.
Behandelen schimmelnagel
Vaak gaat een schimmelnagel ook gepaard met een voetschimmel. Bekende voorbeelden zijn het zwemmerseczeem tussen de tenen of een schimmelinfectie op de rest van de voeten. Soms manifesteren voetschimmels zich ook als jeukplekjes, kleine rode vlekjes of blaasjes. Ook komt het voor dat een voet helemaal rood en schilferig is aan de onderkant. Een schimmel kan van de nagel op de huid overgaan of andersom. Het lijkt dan dat je een droge huid hebt. Maar insmeren met crèmpjes tegen de droge huid helpt niet, het heeft geen zin. Je moet de schimmel behandelen.
Schaamte
Veel mensen schamen zich vaak voor schimmelnagels. Het ziet er lelijk uit. Vrouwen lakken dan de nagel. Toch is dat helemaal niet handig, want het creëert juist een lekkere omgeving voor die schimmel. Want schimmels houden van een afgesloten, vochtige en warme omgeving. Een kalknagel kan soms zo dik en hard zijn dat het knippen van de nagel heel lastig gaat. En hoewel het een langzaam proces is, wordt het probleem dan alleen maar erger. Zo’n schimmel hoort niet bij ons, daar moet je vanaf zien te komen.
Je kunt de schimmel thuis overdragen
Ik krijg vaak de vraag waar je een schimmelnagel oploopt. Dat is vaak op plaatsen waar schimmels zich prettig voelen zoals in zwembaden en andere vochtige ruimtes. Deze schimmels zijn heel makkelijk overdraagbaar. Niet alleen in het zwembad, maar ook thuis in je eigen badkamer kun je een dergelijke schimmel op elkaar overdragen. Als je weerstand laag is, ben je ook nog eens vatbaarder voor dergelijke schimmels. Dus heb je een schimmelnagel, dan heb je ook een goede reden om daar direct iets aan te doen. De praktijk met schimmels is echter dat mensen er lang mee blijven lopen. Het is eigenlijk niet urgent genoeg om er vanaf te komen.
Behandelen vraagt discipline
Behandelen kan met een anti-schimmelcrème. Die breng je aan op de huid en op de nagel. Wanneer je besluit de strijd tegen de schimmel aan te gaan dan moet je jezelf even goed in de spiegel aankijken. Het vraagt echt discipline. Je bent er toch al snel een jaar mee bezig. Een nagelgroei duurt ongeveer negen maanden en het is goed om de behandeling wat langer vol te houden. Je moet elke dag bereid zijn je nagels te behandelen, en ook de plaatsen waar zich schimmelsporen bevinden. Denk aan je schoenen, sokken of je douche. Je moet er echt voor gaan. Als de nagel heel dik is geworden door de schimmel, dan zul je hem regelmatig dun moeten vijlen of laten frezen bij een pedicure/podotherapeut. Daarna kun je de nagel effectief zelf behandelen.
Hoe behandelen?
Alles nog even op een rijtje:
- Je huid insmeren met een anti-schimmelcrème. Er zijn veel merken op de markt. Bij de drogist of apotheek kun je hier meer informatie over vinden. Gebruik je medicijnen? Overleg dan met je apotheker welke middel je kunt gebruiken.
- Was je sokken heet (meer dan 75 graden). Alleen dan gaat de schimmel dood.
- Maak regelmatig je douche schoon met een antischimmelspray (gewoon bij de supermarkt te koop).
- Spray je schoenen regelmatig. Er zijn speciale poeders en spray’s beschikbaar om je schoenen te behandelen.
Preventie
Ben je klaar met behandelen. Dan is het zaak om te voorkomen dat je een nieuwe schimmelinfectie krijgt.
- Wissel regelmatig je sokken.
- Droog goed af tussen je tenen.
- En heb je natte schoenen? Laat ze dan opdrogen
- Spray 1x per week je schoenen in met antischimmelspray
- Loop in vochtige ruimtes als fitness centra en zwembaden op slippers
Bijna overtuigd?
Ik kan me voorstellen dat je je afvraagt of je de discipline van een behandeling kunt of wilt opbrengen. Als je er zelf niet ‘genoeg’ last van hebt, dan helpt deze overweging je misschien: doe je het niet voor jezelf, doe het dan voor je gezinsleden. Ben je eenmaal van je kalknagels af, dan besmet je hen er ook niet mee.
Heeft jij last van schimmelnagel(s) of wil je hier meer overweten? Maak direct een afspraak of kom langs tijdens het gratis inloopspreekuur.