Likdoorn of eksteroog verwijderen bij de podotherapeut

Likdoorn of eksteroog verwijderen

Likdoorns zijn ronduit vervelend. Veel mensen noemen het ook wel een eksteroog, of klagen over een eeltpit in de voet. De Latijnse benaming voor likdoorn is clavus. Verschillende namen dus voor iets wat eigenlijk niks meer is dan een opeenstapeling van eelt. Dat eelt drukt in je huid en zorgt zo voor een hele akelige pijn.

Likdoorns, hoe ontstaan ze?

Likdoorns kunnen op verschillende plekken op je voet voorkomen. Meestal zitten ze tussen of op je tenen en onder je voet. Ze ontstaan door druk en wrijving op een specifieke plek. Dus als je tijdens het lopen niet helemaal goed afwikkelt met je voet dan ontstaat er wrijving op je voorvoet. Je lichaam reageert met eeltvorming op die plek van de druk en wrijving. Het eelt stapelt zich op en door het gewicht van je eigen lichaam druk je het eelt als het ware in je voet. Een likdoorn.

Nare scherpe pijn

De likdoorn drukt op je huid en op je zenuwen. Dat zorgt voor een hele nare, scherpe pijn. Veel patiënten die ik spreek omschrijven het alsof ze op een steentje of een naald lopen. Soms lopen mensen hier kreupel de praktijk binnen om de likdoorntjes te ontlasten. Onze podotherapeuten verdiepen zich in hoe jouw pijnklachten zijn ontstaan.

Eeltaanmaak

Eelt ontstaat door druk en wrijving. Dat kun je dus ook krijgen wanneer je op blote voeten loopt. Maar als je op bijvoorbeeld te smalle schoenen loopt kun je eelt bij je tenen krijgen omdat het kleine teentje in de knel zit tegen de buitenkant van de schoen aan. Of omdat de tenen tegen elkaar aan gedrukt worden. En soms omdat je met de bal van je van je voet min of meer op de rand van je schoen loopt. Het is allemaal druk of wrijving waardoor de huid in de knel komt te zitten. En de huid reageert daarop met eeltaanmaak. Soms passen we vilttherapie toe om direct drukverdeling toe te passen op de juiste plaats.

Likdoorns komen op alle leeftijden voor

In principe komen likdoorns op alle leeftijden voor. Maar als je jong bent, dan is je huid vaak nog wat elastischer. En je vetpolster is nog wat dikker. Dan heb je minder snel last van likdoorns. Maar ook ontstaan ze minder snel omdat de huid het minder snel ervaart als hoge tractie. Dus heel veel druk of wrijving op één plek. Als je ouder wordt, dan wordt je huid dun en het vetpolster neemt af, bovendien wordt je voet wat stijver waardoor je sowieso sneller druk en wrijving hebt op een bepaalde plek.

Gevolgen van een likdoorn voor je lichaam

Likdoorns zitten vaak op een vervelende plek op je voet. Je kunt minder goed lopen. Daardoor kun je knie-, rug- of heupklachten krijgen omdat je anders gaat lopen dan dat je normaal loopt. Je loopt als het ware om die likdoorn heen. Dan krijg je op den duur hogerop in je lichaam klachten. Heb je een likdoorn en rugklachten, dan kan het dus zomaar zo zijn dat het één met het ander te maken heeft. 

Likdoorn verwijderen

Je kunt je likdoorn laten weghalen. Dat is ook wat veel mensen doen. Ze halen het zelf weg met een likdoornpleister of de huisarts of pedicure verwijdert hem. Dit soort behandelingen zijn goed, want dan is de likdoorn voorlopig weg. Bij Voetstuk kun je een afspraak maken voor het verwijderen van likdoorns en eksterogen.

Hoe kan het dat een likdoorn terugkomt?

Ook interessant is om te weten waardoor die likdoorn is ontstaan. Want één ding is zeker, die likdoorn die zit daar niet zomaar. Die is ontstaan door druk en wrijving. Het vinden van de oorzaak is dus belangrijk anders komt de likdoorn weer terug na verloop van tijd.

Heb je eenmalig krappe schoenen gedragen, dan was het misschien een eenmalig vervelend iets. Dan komt het ook niet meer terug als je die schoen niet meer draagt. Maar als de likdoorn terugkomt, dan is het verstandig om bij jezelf te rade te gaan: wat gaat er niet goed waardoor ik toch steeds die druk en wrijving op die bepaalde plek heb? Dat onderzoeken wij dan. Dan kijken we hoe je staat, hoe je loopt en hoe je schoenen zitten. Soms ontstaat een likdoorn ook doordat je een wratje hebt gehad op een bepaalde plek. Daarop heeft de huid dan gereageerd met een verdikking. Daar blijft dan steeds weer eelt komen. Je hebt dan eigenlijk het wratje ingeruild voor een likdoorn.

Zolang de druk en wrijving wegblijven blijft die likdoorn ook weg. Maar dat hangt ook af van hoe lang die likdoorn er al zit. Het lichaam is ook gewend aan eelt aanmaken op een bepaalde plek. Daardoor kan hij soms nog terugkomen. Maar na verloop van tijd wordt dat steeds minder erg. Het hangt ook af van andere factoren, zoals de hoeveelheid eelt op de voet.

Een orthese geeft verlichting

Wij leggen zo’n likdoorn drukvrij. Bijvoorbeeld met een orthese. Dat is een teenstukje van siliconen tussen je tenen, als de likdoorn daar zit. Of we maken drukverdelende zolen als de likdoorn onder je voet zit. Daarvoor maken we in hele zachte zooltjes een uitsparing. Die zooltjes zorgen er dan voor dat de druk van die plek af is. We verwijderen regelmatig het eelt en die likdoorn. De likdoorn komt dan uiteindelijk niet meer terug. Dit kan pijnloos!

Diabetes en likdoorn, opletten!

Als je diabetes hebt en je hebt een likdoorn dan kan het zijn dat je de druk niet goed voelt. Op termijn kunnen likdoorns gaan verweken en zo ontstaan er wondjes.

Als je diabetes hebt en last van een likdoorn, dan moet je absoluut niet met zelfhulpmiddelen zoals likdoornpleisters proberen die likdoorn te verwijderen. Het is niet alleen symptoombestrijding, je maakt ook nog eens de huid week. Je kunt het omliggende weefsel kapotmaken met zo’n likdoornpleister. Die likdoornpleister doet dan juist meer kwaad dan goed. Bij ons werken diabetespodotherapeuten. Zij zijn gespecialiseerd in voetproblemen bij suikerziekte.

Weer lopen zonder pijn

Het behandelen van een likdoorn is voor ons heel dankbaar werk. Als we het alleen al drukvrij hebben gelegd met een steunzooltje en ik heb het weggehaald, dan loop je helemaal blij hier de kamer uit. Direct. Die pijn die voelt alsof je op een steentje loopt is dan onmiddellijk verdwenen. Je hebt het gevoel dat je op je wolkjes loopt. 

Laat ernaar kijken: gratis inloopspreekuur

Likdoorns zijn eigenlijk ook wel complex. Daarom is het belangrijk dat je niet zomaar naar het eerste beste winkelschap loopt met zelfhulpmiddelen. Want met symptoombestrijding alleen kom je er niet vanaf of raak je zelfs verder van huis. Voordat je geld uitgeeft aan die likdoornpleisters kun je terecht op ons gratis inloopspreekuur. Dan weet je in ieder geval wat een goede aanpak van jouw likdoorn is. Besluit je tot een behandeling, dan vergoedt de verzekering in veel gevallen de kosten.

Scroll naar boven
× Chat nu met een medewerker