Ingegroeide teennagel (unguis incarnatus)

Oorzaak en behandeling

Alleen apen en mensen hebben nagels. Andere zoogdieren hebben hoeven of klauwen. Een nagel is sterker dan je huid. Dat was toen we nog in berenvellen liepen en hunebedden bouwden handig, maar nu in 2020 heeft dat soms ook heel vervelende gevolgen. Deze blog gaat over ingegroeide teennagels en hoe we die behandelen. Met aan het eind ook nog een nagelknipadvies.

Pijn aan de zijkant van je nagel

Een nagel kan in de nagelwal groeien. De nagelwal is de huid om je nagel. Het begint met een pijnlijk gevoel. Er ontstaat een wond met vaak een zwelling aan de zijkant van je nagel. Hoewel het nog niet zo heel erg is, merk je bijvoorbeeld al wel tijdens het lopen dat er iets tegen je schoen drukt. Zo begint het vaak. Maar als het echt ontstoken raakt voel je continu pijn. Dan word je teen dik, warm en rood. En met een beetje pech kan er ook pus en bloed uitkomen. Meestal betreft het hier de grote teen, maar het kan in principe bij alle nagels voorkomen.

Je kunt bijna niet lopen van de pijn

Ja, zo erg kan het worden. Je kunt niet meer lopen van de pijn. Of je kunt geen gewone schoenen meer dragen. Exacte cijfers hebben we niet maar veel mensen hebben last van deze kwaal. En we spreken deze mensen ook regelmatig in onze podopraktijk. Gelukkig is het heel goed te behandelen.

Oorzaak ingegroeide nagel

Er zijn diverse oorzaken voor hetontstaan van een ingegroeide nagel. Bijvoorbeeld door verkeerd knippen. Of een combinatie van sporten, transpiratie en in de groei zijn (bij jongeren), de schoen wordt even te klein en daarbij komt de grote teen in de knel. Wordt de teennagel dan ook nog eens iets te kort geknipt, dan groeit deze makkelijk in de weke huid om de nagel heen.

Een keer knippen per maand

Bij jonge mensen groeien nagels relatief snel. Die groei wordt beïnvloed wordt door hoe vaak de nagels worden geknipt. Eigenlijk is één keer knippen per maand voldoende.

Ingegroeide nagel bij volwassenen

Net als jongeren kunnen ook ouderen hun nagels te kort knippen. Daarnaast is vaak een schimmelinfectie – ook wel kalknagel genoemd – de boosdoener. De nagelplaat wordt bij een kalknagel dikker en daardoor harder. De huid krijgt minder ruimte en zo ontstaat er makkelijker een ingegroeide teennagel. Je nagel kan ook wat van vorm gaan veranderen. De nagel komt dan rond te staan. Dit heet ook wel tunnelnagel: de beide zijkanten raken elkaar haast aan. Het ziet eruit als een balpen. Er is steeds minder ruimte voor de huid en de kans op ingroeien neemt daardoor toe. Behalve bovenstaande oorzaken is een te kleine schoen of hakschoen ook een boosdoener. Doordat je tenen weinig ruimte voorin hebben, komt er meer druk op de teen en nagel. Je kunt je voorstellen dat dit de situatie alleen maar verergert.

Blijf er niet mee lopen

Een ingegroeide teennagel is pijnlijk en vervelend. Het beperkt je in je beweging. Maar het is goed op te lossen gelukkig. In onze podotherapiepraktijk beoordelen we wat er aan de hand is. We kunnen deze aandoening dan heel goed behandelen. Is er sprake van een ontsteking, dan moet een klein randje van de nagel worden geknipt zodat hij niet meer in je huid steekt. We halen het puntje van je nagel uit de ontsteking. Dat geeft al een hele verlichting. Vervolgens ontsmetten we het en na een week kom je terug. Als je de adviezen opvolgt dan hoeft er meestal ook geen wigexcisie worden uitgevoerd. Het kan heel even gevoelig zijn, maar je merkt al gauw dat het daarna geen pijn meer doet. En je gewone nagel kan weer herstellen. De podotherapeut plaatst een stukje stof of rubber onder je nagel om het normale uitgroeien weer te begeleiden.

Nagelbeugel

Het kan ook zijn dat je beter met een nagelbeugel geholpen bent. Ook hiermee kan de podotherapeut het uitgroeien van de nagel begeleiden. Met dit hulpmiddel beïnvloeden we de vorm van je teennagel. Deze beugel maken we op maat. Daardoor kan je teen genezen. 90% van de gevallen kunnen we in onze podotherapiepraktijk behandelen. Dit is heel dankbaar werk, want het verlost je van de pijn. Blijf je ermee lopen, dan krijg je alleen maar meer problemen en dat is echt niet nodig. Kom gerust langs tijdens ons inloopspreekuur.

Nagelknipadvies

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom geven we je tot slot een heel simpel nagelknipadvies: knip je teennagels niet rond maar recht af. Knip ze ook niet te kort. Je moet na het knippen eigenlijk nog je vingernagel onder het randje kunnen drukken. En tot slot: knip niet in één keer een groot stuk van je nagel maar knip een aantal kleine stukjes. Helemaal als je een wat dikkere nagel hebt. Zo voorkom je dat er grote stukken van je nagel afbreken.

Scroll naar boven
× Chat nu met een medewerker