Podotherapie voor werkschoenen en veiligheidsschoenen

Zet de eerste stap naar pijnvrij werken

 

Steunzolen in veiligheidsschoenen

 

Veiligheidsschoenen draag je voor -de naam zegt het al- je veiligheid. Ze beschermen je voeten tegen beschadigingen door een stalen, kunststof of aluminium gedeelte in de neus. Ook is de zool vaak extra stevig, zodat er niet snel een scherp voorwerp doorheen kan dringen.
Werkschoenen hebben een antistatische werking, kunnen waterdicht zijn en kunnen een energie-absorberende hak hebben, die je beschermt tegen elektriciteit.
Op de website van de
Arbo is te lezen dat veiligheidsschoenen je voeten beschermen tegen:

  • Hitte
  • Vuur
  • Kou
  • Gevaarlijke stoffen
  • Doordringen van scherpe voorwerpen
  • Water of andere vloeistoffen
  • Elekriciteit

Maar hoe zit dat met lopen? Want mensen die veiligheidsschoenen dragen, zitten meestal niet de hele dag in een comfortabele en ergonomische bureaustoel achter hun beeldscherm. Veiligheidsschoenen worden over het algemeen gedragen tijdens zwaar en lichamelijk werk. En dan kun je je voeten nog zo goed beschermen tegen verwondingen, dat wil nog niet zeggen dat je de hele dag lekker loopt. Gelukkig kun je ook in werkschoenen gebruikmaken van inlegzolen.

Oh! Dus ik kan gewoon elke inlegzool in mijn werkschoenen dragen?

Daar kunnen we kort en krachtig antwoord op geven: nee. Veiligheidsschoenen moeten aan bepaalde Europese eisen voldoen. Zou je zomaar een steunzool in je veiligheidsschoen dragen, dan kun je erop rekenen dat de certificering van de schoen vervalt.
Dat leggen we even iets uitgebreider uit: een aantal jaren geleden zijn er in Europa wettelijke regels opgesteld voor het gebruik van zolen in veiligheidsschoenen, de EN ISO 20345 (EN345). Deze cijfers mag je meteen weer vergeten, maar de richtlijn is wél belangrijk. Hierin staat beschreven waar een veiligheidsschoen aan moet voldoen om de veiligheid te garanderen. Er is ook een onderdeel waarin wordt beschreven dat wanneer de zool van de veiligheidsschoen wordt vervangen door een andere inlegzool, de schoen niet meer voldoet aan de zogeheten CE-normering. CE staat voor Conformité Européenne, vrij vertaald: in overeenstemming met de Europese regelgeving. En als de veiligheidsschoen niet meer voldoet aan die CE-normering, dan is het dus geen echte veiligheidsschoen meer, maar een gewone huis- tuin- en keukenschoen.

Is het dan zo erg dat mijn werkschoen niet meer aan de CE-Normering voldoet?

Zolang er geen ongelukken gebeuren is er niet zoveel aan de hand. Maar door je eigen steunzool in de veiligheidsschoen te leggen kan het zijn dat de antistatische eigenschappen van de schoen verloren gaan. Ook kan de teenruimte te klein worden. De veiligheidsneus van de schoen beschermt je tenen tegen een gewicht tot wel 1500 kilo. Maar als je tenen te hoog in de schoenen zitten doordat je een steunzool in je schoen hebt, zal die bescherming minder worden en zal er sneller schade ontstaan.
Ook vervalt de aansprakelijkheid van de fabrikant van de schoen. Mocht er dan toch een ongeluk gebeuren waarbij je voet beschadigd raakt, dan is de fabrikant hier niet meer aansprakelijk voor.

Even terug naar comfortabel lopen

We hadden al geconstateerd dat veiligheidsschoenen waarschijnlijk niet vaak gedragen worden door kantoortijgers en beddentesters, maar juist door mensen die veel staan en lopen en zwaar lichamelijk werk doen. En dit zware lichamelijke werk kan zorgen voor fysieke klachten, zoals pijnklachten aan je voeten, je knieën, je heupen en je rug. En soms zelfs een combinatie van deze klachten. Heel veel van deze ongemakken kunnen voorkomen worden door de juiste steunzolen.
De podotherapeut kan niet alleen precies de goede steunzolen maken voor jouw voeten, hij of zij weet ook precies aan welke norm de steunzool moet voldoen bij de verschillende fabrikanten.
Bij Podotherapiepraktijk Voetstuk maken we steunzolen voor werkschoenen van de merken: Elten, Emma, Atlas, Neskrid, HKS en Bata. We houden daarbij rekening met de eisen van de fabrikant, zorgen ervoor je genoeg teenruimte blijft houden en – heel belangrijk-, we vragen een certificaat aan voor je zolen, zodat jouw veiligheidsschoen voldoet aan de eisen.

Naar de podotherapeut

Wil je dus ook in je werkschoenen lekker kunnen lopen? Vergeet dan vooral niet te melden dat je werkschoenen draagt bij je bezoek aan de podotherapeut. Je kunt ze ook even meenemen, zodat de podotherapeut kan kijken hoe de zolen het best in je schoenen zullen passen.

 

Vergoeding

Wist je trouwens dat inlegzolen voor werkschoenen vaak vergoed worden door het UWV? De vergoeding daarvoor kan aangevraagd worden via het UWV. Daarnaast wordt podotherapie binnen de meeste aanvullende verzekeringen vergoed. Daar kun je hier meer over lezen.

Blijf niet lopen met klachten, maar kom langs!

Heb je pijnklachten aan je voeten, knieën heupen of rug? Neem contact met ons op, of bezoek ons gratis inloopspreekuur. Tijdens het inloopspreekuur kijken we hoe we je het beste kunnen helpen en geven we informatie over de mogelijkheden.

Afspraak maken?

Ervaar je klachten of wil je langs voor controle? Maak dan snel een afspraak online!

Scroll naar boven
× Chat nu met een medewerker