Podotherapeutische Steunzolen

 

Hoe worden die gemaakt?

Bij voetstuk podotherapie willen wij onze kwaliteit bewaken. Wij maken onze steunzolen en maatslippers daarom in eigen beheer. Wil je weten hoe dit in zijn werk gaat? Wij geven je graag een kijkje in onze keuken.. euh.. werkplaats

Digitale steunzool:

Ben je net geweest bij een van onze podotherapeuten? Dan heeft deze van jou voeten een scan gemaakt met een 3d scanner. Deze scans gebruikt de podotherapeut om op de computer (middels CAD-CAM) een zool te modelleren.

Het ingetekende model wordt naar de freesmachine gestuurd.

Deze freesmachine freest de zolen uit een blok welke bestaat uit EVA. Deze EVA’s zijn er in verschillende hardheden, vormen en maten. Welke hardheid geschikt is voor jouw voet wordt beoordeeld tijdens het onderzoek bij de podotherapeut. Overigens betekend een harde EVA nog niet gelijk dat het niet zachte delen kan bevatten.. maar daarover zometeen meer.

Zodra de freesmachine klaar is, wordt de steunzool uit het blok gesneden. zoals in het rechterplaatje hieronder zichtbaar is voor verdere afwerking.

Steunzool of correctiezool?

Wist je trouwens dat een steunzool / correctiezool / podotherapeutische zool allemaal gebruikte namen zijn maar dat hier eigenlijk geen goede definitie voor is. Immers corrigeert elke zool wel een beetje. En elke zool ondersteunt de voetboog ook wel. Waar het om gaat is dat het voor jou een optimaal resultaat geeft. Bij de verzekering wordt enkel de code “steunzolen” gebruikt. Ongeacht de naam die de desbetreffende leverancier er aan heeft gegeven.. klein weetje..

Het uitgesneden model wordt verder afgewerkt

Soms moet er zacht materiaal worden toegevoegd. De steunzool wordt alvast voorgeslepen op een schoen. Niet elke schoen is hetzelfde natuurlijk. Maar bepaalde eigenschappen komen wel terug waar de steunzool al op voorbewerkt kan worden. Omdat wij gebruik maken van 3d scantechniek en de podotherapeut dit model digitaal helemaal bewerkt tot een optimale steunzool hoeft er aan de bovenkant niets meer geslepen te worden.

kleurtjes kleurtjes allemaal kleurtjes

Wist je al dat een steunzool niet zwart of blank hoeft te zijn? Natuurlijk mag dat! Geen enkel probleem. En ach ja, wie ziet het eigenlijk? Maar voor zij die dat toch leuk vinden hebben wij een heel asortiment aan verschillende kleuren afdekjes beschikbaar. Houdt je van roze? Of juist blauw? Misschien een combinatie van beide? Of zou je smileys als afdek leuk vinden? Het kan allemaal!

Afdekken en afwerken maar

Afdekken van steunzolen komt precies. Die kleurtjes zijn leuk maar hebben soms ook een doel. Heb je snel last van je koude voeten? Er zijn afdek-materialen die zorgen dat je voeten wat warmer blijven. Heb je wat meer dan gemiddeld last van transpirerende voeten? Sommige afdek-materialen kunnen daar beter tegen dan anderen. Welk materiaal het beste bij jou past is bespreekt de podotherapeut met je tijdens het eerste onderzoek.

Controle van de zolen

Krijg je voor de eerste keer steunzolen? Dan controleren wij altijd of deze juist aansluit. Daarnaast ontvang je advies over het gebruik van de steunzolen en hoe je ze het beste kunt onderhouden. Vaak hoort er bij de steunzool ook een schoenadvies. Soms heb je zelf ook nog vragen en dat alles wordt besproken tijdens een zogenaamd afleverconsult. Na een aantal weken, afhankelijk van je klachten, vindt er een evaluatie plaats. Hoewel de steunzolen zo optimaal mogelijk worden gemaakt kunnen wij niet altijd garanderen dat klachten volledig zullen herstellen. De steunzolen zijn immers enkel een hulpmiddel voor het bieden van optimale ondersteuning. Wat je wel en niet kunt verwachten wordt tijdens de intake met je besproken.