Je schoenen dragen je de hele dag, maar kies jij wel de juiste? Het lijkt een simpele keuze, maar de juiste schoenen maken een wereld van verschil. Of je nu werkt, sport of een flinke wandeling maakt: je schoenen moeten je voeten ondersteunen, beschermen en comfort bieden.
Bij Voetstuk Podotherapie weten we hoe belangrijk de juiste schoen is voor gezond bewegen, zonder pijnklachten. In deze blog helpen we je op weg naar de beste schoen voor jouw voeten bij klachten en blessures
Waarom zijn goede schoenen zo belangrijk?
Schoenen vormen de basis van je beweging. Ze houden je lichaam in balans, dempen schokken en verdelen de druk op je voeten. Een goede schoen kan veel klachten voorkomen, van vermoeide voeten en pijnlijke knieën tot problemen in je rug. Denk bijvoorbeeld aan hielklachten. De meestvoorkomende klacht is hielspoor, een blessure die vaak verergert door het dragen van verkeerde schoenen en/of houding.
We zien bij Voetstuk podotherapie regelmatig mensen met klachten ontstaan door schoenen die niet goed passen of onvoldoende ondersteuning bieden. Pijnlijke voeten na een lange werkdag, een zeurende pijn in de hiel, of een drukkend gevoel bij het lopen – het kan vaak verholpen worden met de juiste schoen.
Waar moet je op letten bij het kiezen van schoenen?
Pasvorm en maat
Naast de juiste maat is de pasvorm erg belangrijk. Zorg voor voldoende ruimte bij je tenen (ongeveer 1 centimeter). Te weinig ruimte kan leiden tot ingegroeide teennagels, likdoorns of klauw-, of hamertenen.
Let er ook op dat de schoen breed genoeg is zodat je je tenen kunt spreiden. Pas altijd beide schoenen, want vaak verschilt de ene voet iets van de andere. Pas schoenen aan het einde van de dag, wanneer je voeten iets opgezet zijn, en draag daarbij de sokken die je normaal ook draagt. Let ook op een goede hielgrip, zodat je voet niet slipt tijdens het lopen. Dit voorkomt wrijving en blaarvorming.
Ondersteuning en demping
Goede schoenen bieden de juiste ondersteuning en demping. Een goede ondersteuning van de voetboog is belangrijk, zeker als je snel last hebt van je enkels of knieën. Dit komt omdat de voetboog fungeert als een soort schokdemper en zorgt voor stabiliteit tijdens het lopen. Voldoende demping is belangrijk voor mensen die veel staan of sporten, om schokken op te vangen en klachten in je knieën, heupen en rug te voorkomen. Let hierbij op de hakhoogte: een hakhoogte van ongeveer twee vingers biedt optimaal comfort en ondersteunt de voetboog. Vergeet niet dat bij het gebruik van steunzolen de hakhoogte niet meer dan 4 cm mag zijn voor optimale ondersteuning.
Demping is niet nodig als je geen klachten ervaart. Je zou zelfs kunnen overwegen om volledig minimalistisch te gaan lopen. Hoe je dat het beste kunt aanpakken en trainen lees je in onze blog hierover.
Soort zool en stevigheid
Het soort zool dat bij je past hangt af van je activiteiten. Flexibele zolen zijn geschikt voor dagelijks gebruik, terwijl stevige zolen meer ondersteuning bieden bij veel lopen of staan. Controleer de stevigheid van de schoen door te kijken naar de cambreur (het midden van de zool). Een stevige cambreur geeft goede ondersteuning aan de voetboog en voorkomt overpronatie (het naar binnen kantelen van de voet). Je kunt dit testen door de schoen te buigen: buigt de schoen alleen bij de bal van de voet, dan is de ondersteuning goed. Kies ook een loopzool met een goed zichtbaar profiel voor voldoende grip.
Schoenadvies:
- Hakhoogte: Kies schoenen met een hakhoogte van ongeveer twee vingers. Dit biedt meer ondersteuning en voorkomt overbelasting. Let op het verschil in dikte tussen de zool van de voorvoet en de achtervoet.
- Loopzool: Kies schoenen met een loopzool die een goed zichtbaar profiel heeft voor extra grip. Een hardere zool biedt over het algemeen meer stabiliteit.
- Contrefort: Let op de stevigheid van de hiel (het contrefort). Een stevig contrefort biedt extra stabiliteit en ondersteuning tijdens het lopen.
- Cambreur: Controleer de stevigheid van de cambreur door te proberen de schoen uit te wringen. Lukt dit moeilijk, dan is de schoen stevig genoeg.
- Lengtemaat: Zorg ervoor dat je aan de voorkant van je tenen ongeveer een duim vrijhoudt.
- Wijdtemaat: Strik je schoenen correct door de hak op de grond te zetten met de neus omhoog. Dit helpt om je hiel goed te positioneren.
- Uitneembaar voetbed: Kies voor schoenen met een uitneembaar voetbed, vooral als je steunzolen gebruikt.
Speciale schoenen en voettypes
Bij specifieke voetklachten, zoals platvoeten, een hoge wreef, overpronatie of supinatie is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan de keuze van je schoenen. Overleg met een podotherapeut over de mogelijkheden van orthopedische schoenen of steunzolen. Deze kunnen helpen om de stand van je voeten te corrigeren en pijnklachten te verminderen.
Wanneer zijn je schoenen aan vervanging toe?
Schoenen hebben een beperkte levensduur. Let op tekenen van slijtage zoals scheef afgesleten zolen, verlies van demping en beschadigingen. Vervang je sportschoenen bijvoorbeeld elke 500 tot 800 kilometer, afhankelijk van je loopstijl en het type schoen.
Voetanalyse bij Voetstuk
Bij Voetstuk helpen we je graag de juiste schoenen te kiezen. Met een voetanalyse, bestaande uit een voetscan en loopanalyse, brengen we je voeten en looppatroon in kaart en geven we je persoonlijk advies.
Kies voor comfort en gezonde voeten!
Een goede schoen is een investering in je gezondheid. Bij Voetstuk helpen we je graag de juiste keuze te maken. Kom langs bij ons gratis inloopspreekuur of maak direct een afspraak!