Zere voeten

Iedereen heeft wel eens zere voeten. Je bent de hele dag aan het winkelen geweest met je zus of een vriendin, hebt heerlijk door de stad geslenterd, winkel in en winkel uit. Als je dan aan het eind van de dag op de bank ploft denk je: Zo. Eindelijk die voeten even omhoog, waar blijft die voetmassage? Het is normaal om dan zere voeten te hebben. Maar wanneer is het niet normaal?

Opeens zere voeten na het wandelen? Hoe kan dat?

Deze vraag krijg ik vaker. Je wandelt al maanden of jaren elke dag even ver en hadden nooit last van zere voeten. En opeens merk je dat het niet meer zo makkelijk gaat. Je hebt pijn tijdens of na de wandeling, terwijl je voeten toch wel gewend zouden moeten zijn aan deze belasting. Maar vergeet niet, als je elke dag vijf kilometer wandelt ben je toch behoorlijk aan het sporten. Dat wordt vaak heel erg onderschat. Als je het gewend bent om te wandelen en opeens last van je voeten krijgt en het ook elke keer erger wordt, dan moet er een belletje gaan rinkelen. Dat is een teken dat er iets aan de hand is.

Zere voeten: normaal, of juist niet? Waar moet ik op letten?

Vraag jezelf af: wat heb ik gedaan? Heb ik iets afwijkends gedaan? Heb ik langer gewandeld dan normaal? Heb ik op een andere manier gesport? Heb ik nieuwe schoenen en heb ik daarom misschien last van mijn voeten? Bij bovenstaande dingen is het normaal dat je tijdelijk last van je voeten hebt en het trekt ook wel weer weg.

Maar heb je al deze dingen niet gedaan en komt de pijn steeds weer terug, dan is dat eigenlijk niet goed. De meeste voetklachten beginnen met een zeurderig, zeer of gekneusd en blauwe plek-achtig gevoel. Dat zou het eerste teken kunnen zijn dat de pezen overbelast raken. Pijn in je voeten begint bijna nooit met een scherpe pijn. Als je dat hebt is er al veel meer aan de hand.

Maar waarom nu pas?

Mensen vragen me heel vaak: ‘Maar ik wandel elke dag even ver, waarom krijg ik dan nu opeens last van mijn voeten?’

Naarmate we ouder worden neemt de veerkracht van ons bindweefsel en de pezen af. Dat betekent dat pezen en spieren minder aankunnen. Ook al loop je tien jaar hetzelfde rondje, het kan best dat je al een tijd klachten aan het ontwikkelen bent. De reden daarvoor is dan dus dat je weefsel veroudert.

Zere voeten in de overgang of tijdens de zwangerschap

Ook hormonen kunnen een rol spelen. Tijdens of na de zwangerschap of de overgang verandert er van alles aan je lichaam. We zien dan vaak dat de vorm van de voet verandert. De ligamenten (banden die uit bindweefsel bestaan) die tussen de botjes zitten worden soepeler, waardoor de voet wat uitzet. Daardoor komt er meer spanning te staan op pezen en spieren. Ook weten we door onderzoek dat de spiertonus tijdens de zwangerschap en de overgang wat hoger is. De spiertonus is de spanning die eigenlijk altijd op je spieren staat. Ook als je zit of ligt.

Zere voeten en stress 

Die spiertonus is ook hoger als je spanning of stress hebt. Bij stress maak je stresshormonen aan. Die zorgen voor die hogere spiertonus. Daardoor krijg je sneller klachten.

Wat te doen bij zere voeten?

Allereerst wil ik de oorzaak uitzoeken. Ik vraag naar wat je activiteiten zijn en wat je bezighoudt. Zo kan ik overbelasting of stress ontdekken of uitsluiten. Ook doe ik een lichamelijk onderzoek; hoe is de functie van de voet? Zit er ergens een blokkade? Op wat voor manier loop je? Misschien heb je je hele leven al een afwijkende stand van je voet zonder klachten, en beginnen ze nu pas op te spelen door een combinatie met externe factoren. 

Behandeling zere voeten

Soms heb je genoeg aan een eenmalige behandeling. Ik kan de voet tapen en je kunt oefeningen meekrijgen waarmee je de kleine spieren versterkt die de functie van de pezen ondersteunt. Ook zijn er oefeningen om de stabiliteit terug te krijgen en de voetspieren in conditie te houden. Soms maak ik een steunzool. Die zorgt ervoor dat de spieren die overbelast zijn, die dus de zere voeten veroorzaken, even ontlast worden. Andere spieren nemen dan die functie over.

Pijnlijke voeten, wat voor schoenen moet ik aan?

Mensen vragen heel vaak: welke schoenen moet ik nou kopen voor mijn zere voeten? Ik kan daar niet zomaar een antwoord op geven want de oorzaken voor pijnlijke voeten kunnen heel divers zijn. Het kan een zenuwbeknelling zijn, maar het kan dus ook een spierprobleem zijn, of een peesprobleem. Daardoor kan ik niet zeggen: die schoen moet je dragen want dan zijn al je problemen verdwenen. Ik moet daarvoor eerst kijken naar wat bij jou de pijn veroorzaakt. Is het een peesontsteking of een overbelaste spier? En daarna kijk ik naar hoe dat ontstaat. Misschien sta je niet goed of loop je niet goed. Dan kan ik pas zeggen wat voor jou de beste behandeling is. En misschien zijn dat inderdaad bepaalde schoenen. 

Zere voeten bij kinderen

Kinderen hebben over het algemeen geen zere voeten. En als ze dat wel hebben, en zeker als ze het vaker hebben, dan is er wel iets aan de hand. Vaak is dat overbelasting. Vooral bij kinderen die veel buiten spelen, rennen en springen. Kinderen geven het niet snel aan dat ze pijn hebben. Dus als ze het wel aangeven is dat een teken dat er echt even naar gekeken moet worden. En vooral als ze er vaker over klagen. 

Kinderen kunnen een drama maken van een schrammetje, maar aan zere voeten is niets te zien. Dus op het moment dat ze het aangeven is er echt iets om naar te laten kijken.

Eelt en zere voeten

Eelt ontstaat door wrijving. En sommige mensen maken meer eelt aan dan andere mensen. Als je veel eelt hebt en je hebt daar last van, dan komt dat vaak doordat er druk ontstaat op bepaalde plekken. In de praktijk kan ik dat heel goed zien met een drukmeting. Ik zie dan waarom er op een bepaalde plaats veel druk zit en waarom de rest van de voet niet goed meedoet. En dan kunnen we die drukplekken vrij leggen in een zooltje. En natuurlijk halen we het eelt professioneel weg.

Heb je pijnlijke voeten? Kom langs!

Iedereen die pijnlijke voeten heeft kan langskomen op ons inloopspreekuur, dan kan ik eerst eens kijken wat er aan de hand zou kunnen zijn. Ik kan dan bepalen of een verder onderzoek nodig is.

Maar wil je na het lezen van dit artikel direct een afspraak maken, dan kan natuurlijk ook. Blijf in elk geval niet rondlopen met zere voeten, het is absoluut niet nodig!

Scroll naar boven
× Chat nu met een medewerker