Het voorjaar is begonnen. Althans het weer werkt nog niet echt mee. Maar de dagen worden langer en hoe fijn is het om er dan even op uit te gaan met je hardloopschoenen. Even een rondje hardlopen, je hoofd leeg maken. Bovendien met al dat thuiswerken van dit moment neemt voor wie niet uitkijkt de beweging af. Dat hebben inmiddels veel mensen ontdekt. Het aantal hardlopers dat je momenteel ziet is flink toegenomen. Hartstikke goed natuurlijk. Maar pas op. Een fikse sportblessure ligt op de loer.
Shin splints
Het is misschien wel een van de vervelendste blessures die je kunt oplopen. Je krijgt klachten aan het botvlies op je scheenbeen. Deze klacht komt met name voor bij explosieve sporten zoals voetbal, hardlopen, hoogspringen, hordelopen etc. Sporten waarbij grote krachten vrijkomen. Maar deze klachten kunnen zich ook ontwikkelen door te wandelen, en dan met name in de bergen waarbij je een bergafwaarts loopt. Andere namen voor Shin splint zijn ook wel springschenen, scheenbeenvliesontsteking of mediaal tibiaal stress syndroom (MTSS).
Shin splints, hoe voel je dat je het hebt?
Je voelt een doffe pijn in het voorste deel van je scheenbeen, anderen voelen meer een drukkende, zeurende pijn die toeneemt. Meestal ontstaat het tijdens het sporten, maar soms kan het ook na het sporten pas pijn gaan doen. Als de blessure al wat langer ontstaat kan het ook een meer stekende pijn geven aan je scheenbeen. Het is echt een naar gevoel. Dit soort blessures komt heel geleidelijk. Op een gegeven moment merk je tijdens het sporten dat het foute boel is. Het kan aan beide benen ontstaan, maar het begint meestal aan een zijde.
Mogelijke oorzaken
Deze blessure komt veel voor. Oorzaken voor het ontstaan van shin splints zijn divers. Het kan liggen aan extrinsieke factoren zoals het dragen van verkeerd schoeisel, te intensief sportschema, of verkeerde opbouw van je training. Maar ook de ondergrond waar je aan het trainen bent kan van invloed zijn, in de bergen kun je door afdalen sneller shin splints ontwikkelen. Intrinsieke factoren voor het ontwikkelen van shin splints zijn bijvoorbeeld een standafwijkingen van je voet, een beenlengteverschil of overgewicht. Bij een beenlengteverschil ontstaat er een verschil in stapfrequentie of staplengte waardoor je één been meer belast als het andere been. Een standafwijking in je voet kan zorgen voor een te grote pronerende beweging (overpronatie). Door deze oorzaken raakt de spieren die op het scheenbeen (de tibia) zijn aanhecht eigenlijk overbelast. Als gevolg daarvan kunnen ze de krachten niet meer goed opvangen waardoor het botvlies op de aanhechting zal overbelasten.
Vervelende pijn aan je scheenbenen
Als mogelijke oorzaak las je net een verkeerd trainingsschema. Je kunt hierbij denken aan het overslaan van een warming-up of cooling-down. Vooral op dit moment – in deze tijd van thuiswerken – is het een valkuil: veel mensen hebben behoefte aan een vorm van structuur. Dus beginnen ze elke dag te sporten. Ineens gaan ze een rondje hardlopen. Doe dat vooral, maar dan wel met warming-up en cooling-down. Daarnaast moet je niet ineens elke dag gaan sporten want je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen. Probeer tussendoor minimaal een dag te rusten. Ontwikkelt de pijn zich toch bij het hardlopen dan zit er niets anders op dan even te stoppen en je schenen te laten herstellen. Ga voor jezelf dan na wat de oorzaak kan zijn. Zijn je schoenen wel goed? Hoe is het met je schema? Veel mensen kunnen het hardlopen conditioneel wel aan, maar hun spieren zijn nog niet snel genoeg mee ontwikkeld.
Sportonderzoek
Ben je net vol goede moed begonnen met hardlopen en dan moet je alweer stoppen. Dat frustreert je natuurlijk enorm. Heel begrijpelijk. Onze sportpodotherapeut kan een sportspecifiek onderzoek uitvoeren naar de oorzaak van het ontstaan van je blessure. Op onze loopband of gewoon in de praktijk of buiten. De podotherapeut kijkt naar jou gehele houding, maar ook naar jou staplengte, stapfrequentie en hoeveel kracht hierbij vrijkomt. De podotherapeut zoekt naar de oorzaak voor het ontstaan van je blessure. Ligt dat aan je schoenen? De hoge krachten of misschien een afwijking in je houding of beweging. Pas als er een oorzaak is gevonden kan er een beweeg advies worden gegeven.
Hardloopschoenen en blessures
Hardloopschoenen hebben een beperkte levensduur. Heb je er al veel op gelopen? Ook al zien ze er nog uit als nieuw, na verloop van tijd gaat de demping wel uit de zool. De kracht op jouw scheenbeen wordt dan automatisch hoger. Daarom kijken we ook kritisch naar jouw hardloopschoenen. Verder kijken we naar de afwikkeling van je voet en jouw manier van hardlopen: ben je een voorvoetlander? Bij een achillespeesontsteking is dat een voordeel maar bij deze blessure werkt dat niet helemaal goed.
Gedragsverandering
Gelukkig, er is hoop, want een andere manier van hardlopen is echt aan te leren. Het is een gedragsverandering. Maar het lukt jou ook omdat wij je inzicht geven in het hardlooppatroon dat je hebt ontwikkeld. Na ons advies weet je wat je kunt doen om dit aan te passen. Misschien helpt een lagere stapfrequentie. Dat moet natuurlijk een nieuw patroon worden, maar je kunt het leren. Echt. We helpen je met superpraktische tips en adviezen. Want laten we eerlijk zijn, je weet waar je het voor doet.
Wil je meer weten maak van een afspraak, of kom op ons gratis inloopspreekuur en zet de eerste stap naar pijnvrij sporten en bewegen!