Heb je wel eens één of meer van de volgende klachten:
- een branderig gevoel bij het lopen;
- steken in je voetzolen;
- vermoeide voeten;
- een zeurend, trekkend of misschien wel stekend gevoel in je voeten:
- pijn in je hiel of je achillespees.
Herken je deze klachten? Dan is dit artikel speciaal voor jou geschreven en zeker de moeite waard om even te lezen.
Vermoeide voeten
Je kent het vast; dat moment dat je blij bent eindelijk je schoenen even uit te kunnen doen. Misschien na een lange wandeling, of na uitgebreid shoppen. Of wellicht heb je de hele dag op je werk moeten staan. Deze vermoeidheidsklachten zijn heel normaal en verdwijnen vaak snel weer zodra je je voeten hun nodige rust geeft. Soms helpt het om je voeten even lekker te masseren of ze omhoog te leggen.
Pijnklachten in je voeten, wanneer zijn ze niet normaal?
Pijnklachten door overbelasting gaan niet vanzelf over. Ze ontstaan geleidelijk. Als je elke dag een flinke wandeling maakt en merkt dat je voeten steeds pijnlijker worden, is dat niet normaal. Dat is een teken dat er iets mis is. Je voetzolen kunnen constant pijnlijk aanvoelen, je kunt een stekend of strak gevoel ervaren. Als de belasting van je voeten niet is veranderd, maar je wel steeds pijn ervaart, betekent dat dat de spieren overbelast zijn. Soms kun je je pijn wegmasseren, dat geeft even verlichting, maar het neemt de oorzaak niet weg. Pijn in je voet is een teken dat er iets aan de hand is. De klachten verdwijnen niet door andere schoenen te dragen of door ‘het er maar uit te lopen.’
Waardoor ontstaan voetklachten?
Voetklachten kunnen veel oorzaken hebben. Daarnaast is er vaak niet maar één oorzaak, maar is het een combinatie van oorzaken. Het kan zijn dat je voeten iets doorzakken. Dat kan normaal zijn. Sommige mensen hebben dat nu eenmaal meer dan anderen. Maar het maakt wel dat je gevoeliger bent voor het ontwikkelen van bijvoorbeeld een overbelaste peesplaat onder je voet. Misschien draag je minder geschikte schoenen of is de stand van je voet veranderd. Er kunnen zenuwen bekneld zijn geraakt, of de peesplaat is geïrriteerd door overbelasting.
Pijn in de voeten komt vaker voor bij vrouwen, maar ook zeker bij mannen. Het ontstaat geleidelijk, waarbij je eerst niet veel meer merkt dan dat je vermoeide voeten hebt. Maar die vermoeidheid is een eerste teken dat de kleine spieren in je voeten al wat overbelast zijn.
Waarom moet je vooral niet doorlopen met voetklachten?
Wat we vaak zien bij mensen die doorlopen met voetklachten, is dat de klachten zich na een tijdje niet meer beperken tot de voeten. Omdat je anders gaat lopen en anders gaat staan als je pijn hebt, kun je ook klachten aan je rug, je heupen of je knieën krijgen. Ook zien we dat mensen ‘dan maar niet meer gaan wandelen.’ En dat is natuurlijk jammer. Want wandelen is naast heel fijn, ook heel gezond. Kom dus vooral langs met klachten, zodat we je zo snel mogelijk weer op de been kunnen helpen.
Hoe kan de podotherapeut je helpen bij voetklachten?
Allereerst is het belangrijk de reden van de pijnklachten te achterhalen. Dat doen we door een podotherapeutisch onderzoek te starten. We kijken hoe je staat, en vragen je bijvoorbeeld wanneer de pijn is ontstaan, waar hij precies zit en wat je precies voelt. Ook gaan we gestructureerd alle spieren bij langs om te kijken welke spieren overbelast zijn en welke zenuwen er bekneld zijn. Daarnaast kunnen we een echografisch onderzoek doen. Daarbij kijken we met een echoapparaat in je voet. Op deze manier kunnen we de weefsels van elkaar onderscheiden en zo beoordelen waar de overbelasting zit. Op basis van de diagnose kunnen we een gericht advies geven.
De bedoeling is natuurlijk om je pijnklachten zo snel mogelijk te verlichten. Daar zijn verschillende middelen voor, zoals bijvoorbeeld op maat gemaakte steunzolen. Door de steunzolen te dragen wordt je voet op de juiste plekken ondersteund. Ook kunnen we kijken welke schoenen het best bij je passen, of je je voet nu juist meer of minder zou moeten afwikkelen.
Ook zijn er oefeningen mogelijk om je voetspieren te versterken. We werken met een app die je gratis kunt downloaden. De podotherapeut zet oefeningen voor je klaar die gericht zijn op de behandeling van jouw klachten. Met deze oefeningen kun je je voetspieren weer versterken.
Pijn in je voeten, blijf er niet mee lopen
We kunnen met trots zeggen dat 95% van onze klanten klachtenvrij is na behandeling. Blijf dus niet rondlopen met klachten, maar maak zo snel mogelijk een afspraak, of loop binnen op ons inloopspreekuur. Wij staan voor je klaar om je zo snel mogelijk weer op de been te krijgen!