Knieklachten, hoe ontstaan ze? En nog belangrijker, wat kun je eraan doen? Lees meer over diverse knieklachten in onze blog.
Een X-stand van je knie
Veel knieklachten komen voort uit een afwijkende manier van bewegen. Zie je het maar eens voor je: als je bij het lopen altijd je voet naar binnen draait, dan draait je hele been mee naar binnen. Logisch natuurlijk, want je been en je voet zitten aan elkaar vast. Je kunt je voorstellen dat je dan min of meer een X – stand van je knie krijgt tijdens het lopen. Je spieren in je been moeten eigenlijk die draai opvangen. Dat wordt op den duur pijnlijk.
Een O-stand van je knie
Als je een O-stand hebt van je been dan zie je vaak juist pijnklachten aan de buitenkant van je knie ontstaan. Het zwaartepunt van je lichaam zit in het midden. Dus als je afwikkelt willen je benen als het ware recht zijn. De spieren compenseren dan de afwijkende stand. Je kunt je hele leven geen last hebben, en dan ineens is daar de pijn.
Het sluipt erin
Die overbelasting kan komen omdat je meer op je werk gaat lopen. Of omdat je bent begonnen met sporten. Of een hond hebt waardoor je in een keer vier keer per dag gaat wandelen met je hond. Of je gaat wat vaker met je kleine kinderen wandelen. Het is vaak een externe oorzaak waardoor je belastingspatroon aangepast wordt. En naarmate je wat ouder wordt, ontwikkel je ook nog iets sneller blessures. Zo krijg je overbelastingsprobleem.
Pijn
In een voet is de pijn vaak wat diffuus, maar in een knie is het direct duidelijk. Daar voel je direct een zeurende of stekende pijn. Die pijn kun je vaak ook heel goed aanwijzen. Ik spreek in onze podotherapiepraktijk veel mensen die al wel een jaar lang met dergelijke knieklachten rondlopen. Jammer natuurlijk, want kniepijn als gevolg van een afwijkend looppatroon is echt te verhelpen. Veel ouderen denken al gauw dat er sprake is van ‘slijtage’, maar dat hoeft lang niet altijd zo te zijn.
‘Jongemeidenknieën’
De pijn kan ook voor op de knie voelbaar zijn. Dat wordt ook wel een ‘jongemeidenknie’ genoemd. Als je in de groei bent, groeien je botten soms wat sneller dan je spieren. Veel meiden zijn dan lang en dun. De spieren zijn nog niet sterk genoeg om de knie in een rechte lijn te laten bewegen. Hierdoor ontstaat snel een overbelasting van de kniepees. Hoewel dit ook bij volwassen mensen kan optreden, of bij jongens, zie ik het vooral bij jonge meiden.
Dan komen de knieproblemen
De knie is een schaniergewricht, die hoort recht te ‘schanieren’. Als de knie dat niet doet kan dat, in combinatie met een toenemende belasting problemen geven. Dan geeft een zeurende pijn. Als je daar niets aan doet, ondervind je steeds meer last. Je gaat je zorgen maken. Want je wordt beperkt in het bewegen. En een leuke dansavond zit er dan niet meer in.
Knieklachten bij ouderen
Bij ouderen (en soms ook bij kinderen en jongeren) kunnen er meerdere oorzaken zijn voor het ontstaan van knieklachten. Daarom is het juist belangrijk om ons er even naar te laten kijken. Als het nodig is, maken we een echo van de knie, of verwijzen we door voor verder onderzoek.
De diagnose
Ik beoordeel hoe beweeglijk je voet is en hoe je staat. Ik laat je bijvoorbeeld even op één been staan of door de knie zakken. Daar kan ik al heel veel aan zien.
De problemen die kunnen ontstaan hebben namen gekregen:
- tractus iliotibialis frictiesyndroom
- lig. patellae insertie tendinopathie of tendinosis
- Burssitis knieen (diverse)
- Pes anserinus syndroom
- insertie tendinopathie tractus iliotibialis
- hamstring insertie tendinopathie (Ik kom hier in een later artikel nog een keer op terug.)
Dit zijn de meestvoorkomende problemen, maar het overzicht is zeker niet uitputtend. Om een juiste diagnose te kunnen stellen, moet je echt even langskomen. Ken ik eenmaal het probleem, dan weet ik ook hoe we het kunnen verhelpen. We krijgen je vaak snel weer pijnvrij. Als de pijn voortkomt uit een afwijkende stand, kunnen we ze vaak verhelpen met steunzolen. Ze helpen je langdurig van de pijn af.
Schrik! Steunzolen? No worries!
Hier vind je op onze site een pagina over schoenadvies. Schrik trouwens maar niet van het woord steunzolen. Want naast het gebruik van steunzolen in goede schoenen kun je gerust af en toe op je gave hakschoenen lopen. Of die mooie ‘flatjes’ die je zo leuk vindt. Je zult dan echt niet na een dag weer de oude pijnklachten ervaren. Je pijnklachten zijn ook pas na langdurig verkeerd bewegen ontstaan. Dus no worries.
Heb je knieklachten en wil je er eens naar laten kijken?
Kom dan naar ons gratis inloopspreekuur. Maar je kunt ook gelijk een afspraak maken voor een onderzoek. Dat onderzoek duurt ongeveer veertig minuten.