Een scheve grote teen – Hallux valgus

Voornamelijk vrouwen hebben er vaak last van: een scheve grote teen. Vaak ook nog eens aangevuld met een ontsierende knobbel aan de zijkant van de voet. De Hallux abducto valgus, een mooie naam voor een verdraaid lastige aandoening. Maar gelukkig! We kunnen er iets aan doen.

Hallux valgus houdt in dat de kop en de kom van het gewricht van je grote teen niet meer goed op elkaar aansluiten. Stel je maar eens voor: op het moment dat de teen wat scheef gaat staan, ontstaat er een opening aan één kant. Dat gaat irriteren. Het lichaam reageert daarop en maakt vervolgens op de randen van het gewricht zelf nieuw botweefsel aan. Dan ontstaat er een knobbel. Vaak gaat dit gepaard met een ontstekingsreactie. Het geeft soms een vuriage, stekende pijn. Echt heel naar.

Het is trouwens niet alleen pijnlijk. ‘t Is ook lastig. Je voet wordt er breder van en dan passen ineens die gave pumps bijvoorbeeld niet meer. Vaak wordt gedacht dat het erfelijk is. Maar dat is nooit aangetoond. Een bepaalde soepelheid, verkorte eerste middenvoetsbeentje, of juist een stugge voet is wel erfelijk. En juist dat is vaak de oorzaak voor het ontstaan van zo’n scheve grote teen. Ook het dragen van heel erg puntige schoenen kan de klacht veroorzaken. Niemand wordt echt met zo’n scheve grote teen geboren.

Kortom, het ziet er niet fraai uit, het doet pijn en je schoenen passen niet meer met zo’n bobbel. Dat is de reden dat mensen bij ons komen.

Die grote teen zit er niet voor niks

De grote teen is een van de belangrijkste gewrichten om af te wikkelen. Zeg maar, de manier waarop je je voet op de grond plaatst en weer afzet. Je kunt een grote teen gewoon niet missen. Als je je voet niet over je grote teen kunt afwikkelen dan kun je daar andere klachten door krijgen. Niet alleen in je voet, maar ook aan je heupen, bekken of rug. Of er ontstaat compressieneuropathie.

“Ach, die scheve teen laat ik even rechtzetten

Als er botweefsel op die knobbel zit, dan kan dat alleen operatief worden verwijderd. Opereren is gelukkig niet altijd nodig om pijnverlichting te krijgen. Vaak wordt gedacht “ach die scheve teen laat ik even rechtzetten”. Maar het is een moeilijk gewricht om weer functioneel te krijgen. Er komt enorm veel kracht op dat gewricht te staan. Als je geopereerd bent is het ook belangrijk dat de oorzaak wordt aangepakt. De reden waarom je teen scheef is gegaan. Gebeurd dat niet dan kan hij in de loop der jaren gewoon weer opnieuw scheef groeien.

Er is gelukkig iets aan te doen

We kunnen de klachten laten afnemen. Je bent niet van het een op het andere moment pijnvrij. Maar als je nog niet zo heel erg lang klachten hebt, dan kunnen we vaak al binnen enkele weken een mooi resultaat boeken. Bovendien kunnen we het scheef groeien van het gewricht stabiliseren.

De diagnose

Om een goede diagnose te stellen, kijken we op onze drukmeetplaat wat er gebeurt in het afwikkelpatroon. Dan zien we welk gewricht wanneer beweegt. We kunnen vervolgens heel gericht starten met de behandeling. Soms bestaat de behandeling uit oefeningen om de voet te versterken. En soms maken we een steunzool of gaan we de voet met de hand manipuleren, zoals dat zo mooi heet. En wees gerust, je voelt het maar het is niet pijnlijk.

Loop gerust eens naar binnen

Denk je dat je een hallux valgus hebt? Of heb je een pijnlijke grote teen of knobbel. Maak dan direct een afspraak voor ons inloopspreekuur. Dat kan de hele week. Dan kijken we ernaar en krijg je een vrijblijvend advies. Het kost je niets en levert je in ieder geval een goed advies op.

Scroll naar boven
× WhatsApp