De oorzaak van pijn

Met welke klachten loop jij rond? Vind meer informatie in onze pijnwijzer.

Voetstuk Podotherapie verdiept zich in jouw klachten

Last van pijn aan voeten, knieën, heupen of de rug? Daar wil je natuurlijk van af, het liefst voor altijd. Voetstuk Podotherapie onderzoekt hoe de klachten ontstaan. Zodat we de juiste behandeling kunnen adviseren. Met als doel: die vervelende pijn laten verdwijnen én terugkeer te voorkomen.

Het is vaak moeilijk om de oorzaak te vinden. Veel blessures of klachten staan namelijk niet op zichzelf. Meestal gaat het om een combinatie van factoren die ervoor zorgt dat er bijvoorbeeld overbelasting ontstaat. Veel klachten hebben bovendien dezelfde symptomen. Daarom is het ook zo belangrijk om goed onderzoek te doen naar de oorzaak van klachten. Een onderzoek van onze podotherapeut wijst uit wat er precies aan de hand is. Het is de basis voor een juiste en effectieve behandeling.

Heb je klachten? Maak dan direct een afspraak of kom langs tijdens ons gratis inloopspreekuur.

De pijnwijzer van Voetstuk Podotherapie

Wil je alvast meer informatie over een aantal veelvoorkomende klachten? De pijnwijzer zet een aantal feiten op een rij.
Het gaat in deze pijnwijzer alleen om de feiten, we adviseren om bij pijn een afspraak te maken met onze podotherapeut.

Hielpijn en hielspoor

Een hielspoor is een verkalking onder de hiel, bij de aanhechting van de pees die naar de voorvoet loopt. Circa 30% van de bevolking heeft een dergelijke verkalking maar niet iedereen heeft hierdoor hielpijn. Ook is het mogelijk dat mensen wel hielpijn klachten ondervinden, maar helemaal geen verkalking hebben. Dan is er sprake van peesplaatontsteking, of fasciitis plantaris. Dit is puur een ontsteking, op dezelfde plek waar ook het hielspoor meestal ontstaat. Eigenlijk is het meestal de peesplaatontsteking die de pijn klachten veroorzaakt, al dan niet met een waarneembaar hielspoor.

Vooral ‘s ochtends of na langere tijd stil zitten is hielpijn of voet pijn een van de meest genoemde symptomen. Dit kan vaak beter worden door wat te gaan lopen en op te warmen. Ook ontstaan er vaak problemen bij lang staan en lopen. Vooral bij mensen die een staand beroep uitoefenen is dit lastig te vermijden, en kan dit zeer pijnlijke voeten veroorzaken. Bij Podotherapie Groningen behandelen we veel hielspoorklachten door middel van een podotherapeutisch voetbed. Samen met verschillende rek-, en strekoefeningen, schoenadvies en belastingadvies zijn de pijnklachten veelal in korte tijd goed te verhelpen.

Maak een afspraak

Een Mortonse neuralgie is een zenuwbeknelling tussen twee middenvoetsbeentjes. De beknelde zenuw raakt hierdoor geïrriteerd. Meestal betreft het de zenuw tussen het 3e en 4e middenvoetsbeentje, soms ook tussen het 2e en 3e middenvoetsbeentje. Wanneer de zenuw erg geïrriteerd is, kan hij opzwellen waardoor de kans groter wordt om tussen de middenvoetsbeentjes klem te komen zitten. Het probleem ontstaat vaak op deze plek omdat hier twee zenuwbanen samen komen.

Oorzaak en klachten

De oorzaak van deze aandoening kan velerlei zijn. Vaak is een afwijkende voetstand debet aan het begin van de klachten, dit uiteraard in combinatie met de belasting en activiteiten die ondernomen worden. Verschillende activiteiten, zoals rennen, tennis, voetbal of het gebruik van strak zittende schoenen of lopen op hoge hakken, kunnen neuralgische (zenuw) klachten veroorzaken. De symptomen in de beginstadia van de klacht worden voornamelijk gekarakteriseerd door acute perioden van pijn in de voorvoet met uitstralende pijn naar de tenen. De pijn treedt bijna altijd plotseling op tijdens lopen/sporten en heeft het karakter van kramp of een snijdende pijn. Het uittrekken van de schoen en het masseren van de voet bezorgt de meest snelle verlichting van de klachten. Op den duur komen de pijnperioden steeds sneller en deze houden langer aan. De klachten verdwijnen niet meer zo snel door het uittrekken van de schoenen of massage. Op den duur kunnen zenuwverdikkingen (neuromen) zo dik worden dat het onmogelijk wordt om zonder pijn schoenen te dragen en wordt de pijn chronisch

Behandeling

Bij de behandeling is het belangrijk om de overdruk op te heffen en te zorgen dat de zenuw weer “vrij” komt te liggen. Dit kan door middel van taping, een podotherapeutische inlegzool of een teenorthese.

Maak een afspraak

Hallux valgus: een scheve grote teenHallux Valgus is een veel voorkomende klacht aan de voeten. Bij een Hallux Valgus groeit de grote teen steeds meer naar binnen, terwijl het middenvoetsbeentje van de grote teen juist naar buiten groeit. Hierdoor onstaat vaak een hinderlijke knobbel op het grote teengewricht die ook wel “Bunion” wordt genoemd. Deze knobbel is vaak zeer pijnlijk en kan ontstoken raken door onder andere te smal en te slap schoeisel. Hoe een hallux valgus precies ontstaat, is vooralsnog onduidelijk, er zijn waarschijnlijk meerdere oorzaken. Er is een korrelatie tussen hallux valgus en hypermobiliteit van de gewrichten en het overmatig naar binnen zakken van de voet. Andere belangrijke boosdoeners zijn te nauwe schoenen of schoenen met hoge hakken. Verder komt deze klachten meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Een podotherapeutisch voetbed in combinatie met goed schoenadvies kan de vergroeiing vertragen en mogelijk zelfs stoppen.

Maak een afspraak

Knie

Been

Rug

Afspraak maken?

Ervaar je klachten of wil je langs voor controle? Maak dan snel een afspraak online!


Scroll naar top
× Chat nu met een medewerker