De oorzaak van pijn

Met welke klachten loop jij rond? Vind meer informatie in onze pijnwijzer.

Voetstuk Podotherapie verdiept zich in jouw klachten

Last van pijn aan voeten, knieën, heupen of de rug? Daar wil je natuurlijk van af, het liefst voor altijd. Voetstuk Podotherapie onderzoekt hoe de klachten ontstaan. Zodat we de juiste behandeling kunnen adviseren. Met als doel: die vervelende pijn laten verdwijnen én terugkeer te voorkomen.

Het is vaak moeilijk om de oorzaak te vinden. Veel blessures of klachten staan namelijk niet op zichzelf. Meestal gaat het om een combinatie van factoren die ervoor zorgt dat er bijvoorbeeld overbelasting ontstaat. Veel klachten hebben bovendien dezelfde symptomen. Daarom is het ook zo belangrijk om goed onderzoek te doen naar de oorzaak van klachten. Een onderzoek van onze podotherapeut wijst uit wat er precies aan de hand is. Het is de basis voor een juiste en effectieve behandeling.

De pijnwijzer van Voetstuk Podotherapie

Wil je alvast meer informatie over een aantal veelvoorkomende klachten? De pijnwijzer zet een aantal feiten op een rij.

Het gaat in deze pijnwijzer alleen om de feiten, we adviseren om bij pijn een afspraak te maken met onze podotherapeut.

Hielspoorklachten/hielklachten

hielpijn-podotherapie-groningenEen hielspoor is een verkalking onder de hiel, bij de aanhechting van de pees die naar de voorvoet loopt. Circa 30% van de bevolking heeft een dergelijke verkalking maar niet iedereen heeft hierdoor hielpijn. Ook is het mogelijk dat mensen wel hielpijn klachten ondervinden, maar helemaal geen verkalking hebben. Dan is er sprake van peesplaatontsteking, of fasciitis plantaris. Dit is puur een ontsteking, op dezelfde plek waar ook het hielspoor meestal ontstaat. Eigenlijk is het meestal de peesplaatontsteking die de pijn klachten veroorzaakt, al dan niet met een waarneembaar hielspoor.

Vooral ‘s ochtends of na langere tijd stil zitten is hielpijn of voet pijn een van de meest genoemde symptomen. Dit kan vaak beter worden door wat te gaan lopen en op te warmen. Ook ontstaan er vaak problemen bij lang staan en lopen. Vooral bij mensen die een staand beroep uitoefenen is dit lastig te vermijden, en kan dit zeer pijnlijke voeten veroorzaken. Bij Podotherapie Groningen behandelen we veel hielspoorklachten door middel van een podotherapeutisch voetbed. Samen met verschillende rek-, en strekoefeningen, schoenadvies en belastingadvies zijn de pijnklachten veelal in korte tijd goed te verhelpen.

Achillespeesklachten zijn blessures die ontstaan door overbelasting of irritatie van de achillespees. Deze pees is het uiteinde van de twee kuitspieren die aanhechten achter op het hielbeen.  Achillespeesklachten is een veel voorkomende blessure bij mensen die een sport beoefenen met veel loop en springelementen. Door overmatige tractie op de achillespees kan deze overbelast raken en in een later stadium kan deze pees zelfs ontstoken raken of doorscheuren (ruptuur). Oorzaken kunnen zijn:

  • afwijkende voetstand
  • slechte warming up
  • slecht schoeisel/ loopondergrond

De pijn aan de achillespees bevindt zich meestal of op de aanhechting op de hiel of tot 6 cm boven deze aanhechting. In het acute stadium is de achillespees vaak; rood, gezwollen, warm en pijnlijk, duidelijke ontstekingsverschijnselen.

Een Mortonse neuralgie is een zenuwbeknelling tussen twee middenvoetsbeentjes. De beknelde zenuw raakt hierdoor geïrriteerd. Meestal betreft het de zenuw tussen het 3e en 4e middenvoetsbeentje, soms ook tussen het 2e en 3e middenvoetsbeentje. Wanneer de zenuw erg geïrriteerd is, kan hij opzwellen waardoor de kans groter wordt om tussen de middenvoetsbeentjes klem te komen zitten. Het probleem ontstaat vaak op deze plek omdat hier twee zenuwbanen samen komen.

Oorzaak en klachten

De oorzaak van deze aandoening kan velerlei zijn. Vaak is een afwijkende voetstand debet aan het begin van de klachten, dit uiteraard in combinatie met de belasting en activiteiten die ondernomen worden. Verschillende activiteiten, zoals rennen, tennis, voetbal of het gebruik van strak zittende schoenen of lopen op hoge hakken, kunnen neuralgische (zenuw) klachten veroorzaken. De symptomen in de beginstadia van de klacht worden voornamelijk gekarakteriseerd door acute perioden van pijn in de voorvoet met uitstralende pijn naar de tenen. De pijn treedt bijna altijd plotseling op tijdens lopen/sporten en heeft het karakter van kramp of een snijdende pijn. Het uittrekken van de schoen en het masseren van de voet bezorgt de meest snelle verlichting van de klachten. Op den duur komen de pijnperioden steeds sneller en deze houden langer aan. De klachten verdwijnen niet meer zo snel door het uittrekken van de schoenen of massage. Op den duur kunnen zenuwverdikkingen (neuromen) zo dik worden dat het onmogelijk wordt om zonder pijn schoenen te dragen en wordt de pijn chronisch.

Behandeling

Bij de behandeling is het belangrijk om de overdruk op te heffen en te zorgen dat de zenuw weer “vrij” komt te liggen. Dit kan door middel van taping, een podotherapeutische inlegzool of een teenorthese.

Het onderbeen bestaat uit 2 botstukken, het scheenbeen aan de binnen-voorzijde en het kuitbeen aan de zij-achterkant. De 2 botstukken worden verbonden door een sterke bindweefselplaat. Onderaan vormen het scheenbeen en het kuitbeen de benige onderdelen van respectievelijk binnen en buitenenkel. De botstukken worden omhuld door een dun beenvlies, dat goed doorbloed is en zeer gevoelig. Denk maar eens aan een stoot tegen de schenen.
Aan het onderbeen ontspringen een aantal spieren. De diepe kuitspier, de achterste scheenbeenspier en de lange teenbuigspier zijn de belangrijkste.
Al deze genoemde spieren spelen een rol bij het ontstaan van Shin-Splints, waarbij sprake is van irritatie van het beenvlies op de plaats van de aanhechting van de genoemde spieren aan het bot. Hierbij kan het ook gaan om een ontstekingsreactie.

Oorzaak

Het ontstaat vaak bij loopsporten waarbij de voet teveel naar binnen beweegt (overpronatie). Dit kan komen door verkeerd schoeisel of een verkeerde voetstand of voetafwikkeling.

Klachten

De voornaamste klacht is pijn en wordt meestal gevoeld op de onderste helft van het scheenbeen aan de binnenzijde. De pijn kan ook lager, tot aan de binnenenkel, worden gevoeld. Of hoger, zelfs tot aan de knie.
De pijn is scherp van karakter en er worden ‘steken’ aangegeven. Bij heviger klachten wordt het als ‘stokslagen’ aangegeven. Dan is de loper duidelijk te lang met de klachten doorgelopen. De pijn wordt gevoeld bij de landing en ook wel bij de afzet. Soms is het voelbaar bij het hurken. Aanraking geeft veel pijn, bv. als de benen over elkaar worden gelegd. De pijn kan heviger worden bij een lager looptempo. Bovendien geeft een lager looptempo meer klachten. Afhankelijk van de ernst van de klachten kan met hardlopen worden doorgegaan. Vaak is de pijn daar echter te hevig voor. Ondanks een rustperiode komen de klachten meestal weer terug als geen aanvullende behandeling wordt ingesteld. Een enkele keer kan er sprake zijn van een licht oppervlakkige zwelling ter plaatse van de pijn en wordt er door de loper een ‘strengetje’ gevoeld.

Behandeling

Bij Podotherapie Groningen houden we met alle facetten van het probleem rekening. Niet alleen alledaagse activiteiten worden besproken, maar ook zeker sportspecifieke aspecten. Vanwege de veelzijdigheid van het probleem zijn er verschillende therapieën mogelijk, men moet denken aan sportinlegzolen, schoenadvies, tijdelijke ontlasting (zool) in combinatie met fysiotherapie, loopadvies etc.

hallux-valgus-bunion-podotherapie-groningenHallux Valgus is een veel voorkomende klacht aan de voeten. Bij een Hallux Valgus groeit de grote teen steeds meer naar binnen, terwijl het middenvoetsbeentje van de grote teen juist naar buiten groeit. Hierdoor onstaat vaak een hinderlijke knobbel op het grote teengewricht die ook wel “Bunion” wordt genoemd. Deze knobbel is vaak zeer pijnlijk en kan ontstoken raken door onder andere te smal en te slap schoeisel. Hoe een hallux valgus precies ontstaat, is vooralsnog onduidelijk, er zijn waarschijnlijk meerdere oorzaken. Er is een korrelatie tussen hallux valgus en hypermobiliteit van de gewrichten en het overmatig naar binnen zakken van de voet.  Andere belangrijke boosdoeners zijn te nauwe schoenen of schoenen met hoge hakken.  Verder komt deze klachten meer voor bij vrouwen dan bij mannen.

Een podotherapeutisch voetbed in combinatie met goed schoenadvies kan de vergroeiing vertragen en mogelijk zelfs stoppen.

Voorvoetklachten zijn veel voorkomende klachten, die kunnen voortkomen uit overbelasting van spieren, zenuwen, gewrichtskapsels en botten. Vaak is er zeurende en/of scherpe pijn onder de bal van de voeten, de middenvoetsbeentjes zijn onder en/of bovenop de voet pijnlijk. Is er een ontsteking aanwezig als gevolg van de continue overdruk (overbelasting) dan zie je dat er zwelling ontstaat ter hoogte van de voorvoet en dat de huid warm en rood wordt. Veel oudere mensen hebben het gevoel dat ze op “botjes lopen”. De oorzaak hiervan is dat het vetweefsel onder de voorvoet slechter van kwaliteit wordt. Ook kan door de overdruk eelt onder de voorvoet ontstaan en in een later stadium pijnlijke ontstoken likdoorns. Bij Voetstuk Podotherapie behandelen wij voorvoetklachten meestal met een persoonlijk voetbed in combinatie met schoenadvies. Verder geven rust en verkoeling van de voorvoet al veel verlichting. Indien noodzakelijk wordt overmatig eelt en eventuele likdoorns verwijderd tijdens een voetbehandeling.

Voet
Knie
Been
Rug