Teen uit de kom

Wat is het? En wat kun je eraan doen?

Wat houd een teen uit de kom in?

Gewrichten kunnen helaas uit de kom raken, zo ook het teen gewricht. Als dit gebeurd spreken we van een (sub)luxatie, de kop en de kom zitten (gedeeltelijk) niet meer tegen elkaar aan. Omdat het gewricht niet meer op de plek zit waar hij hoort kan dit pijn veroorzaken.
Als de teen eenmaal uit de kom is geweest bestaat de kans dat dit vaker gebeurd. Dit komt doordat de banden en pezen die het gewricht op de juiste plaatst houden beschadigd zijn.
Een (sub)luxatie komt vaker voor bij jongeren dan bij mensen op leeftijd. Het stijver worden van het gewricht is hiervan de reden

Oorzaken

Een (sub)luxatie komt doordat de spieren die de tenen buigen en trekken niet in balans zijn.  Oorzaken hiervan kunnen zijn:

  • Een te hoge druk van de schoen
  • Over elkaar liggende tenen

Wat te doen?

Het is belangrijk om de oorzaak van de (sub)luxatie te vinden.
Tijdens het onderzoek kan er een schoeninspectie gedaan worden om na te gaan of de schoen de oorzaak is.  Naast  een schoeninspectie kunnen er, zo nodig steunzolen worden aangemeten om de teen te ondersteunen en/of te corrigeren. Bij een afwijkende stand van de teen kan er ook een orthese gemaakt worden. Ook deze orthese geeft de teen steun.

Zet je eerste stap naar pijnvrij bewegen. Klik hier voor het maken van een afspraak →

Afspraak maken?

Ervaar je klachten of wil je langs voor controle? Maak dan snel een afspraak online!


Scroll naar boven
× WhatsApp