Tailor’s bunion

Wat is het? En wat kun je eraan doen?

 

Wat is een tailor’s bunion?

Een tailor‘s bunion is een bultje aan de buitenkant van de voet, ter hoogte van het kleine teengewricht. Het bultje van een tailo’s bunion is te vergelijken met een hallux valgus, maar dan bij de vijfde teen. Dit bultje ontstaat door een afwijkende stand van het middenvoetsbeentje en de kleine teen waardoor het lichaam extra bot aanmaakt. Een tailor’s bunion komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, mogelijk door het dragen van smallere schoenen en/of hakken.

Klachten die kunnen optreden zijn:

  • Uitstekend bultje aan de zijkant van de voet, vlak bij de kleine teen 
  • Het bultje kan rood, warm en dik zijn 
  • Soms een stekende pijn in het gewricht bij het uitstekende bultje, vooral bij belasting 
  • Dragen van schoenen geeft pijn ter hoogte van het uitstekende bultje 

Oorzaken

Een tailor’s bunion kan ontstaan door het dragen van te smalle of te kleine schoenen. Door te smalle of te kleine schoenen drukt de schoen aan de buitenkant van de voet, waardoor de kleine teen scheef kan gaan staan en extra bot aangemaakt wordt.  

Wat te doen?

De podotherapeut zal je klacht onderzoeken. Hierbij wordt geluisterd naar de klacht(en) die je ervaart. Daarna zal gekeken worden naar de stand van de tenen en voeten tijdens het staan en bewegen. 

Een tailor’s bunion wordt vaak behandelt met een orthese, ook wel een teenstukje, om verergering van de bult tegen te gaan. Indien de oorzaak van de bunion een afwijkende stand van de voeten is, kan de podotherapeut een steunzool aanmeten. Daarnaast geeft de podotherapeut soms schoenadvies om wrijving van de schoen op de bult te voorkomen. 

Zet je eerste stap naar pijnvrij bewegen. Klik hier voor het maken van een afspraak →

Afspraak maken?

Ervaar je klachten of wil je langs voor controle? Maak dan snel een afspraak online!


Scroll naar boven
× WhatsApp