Sinus tarsi syndroom

Wat is het? En wat kun je eraan doen?

 

Wat is het sinus tarsi syndroom?

De sinus tarsi is kleine opening tussen verschillende botjes aan de buitenkant van de enkel. In deze opening liggen onder andere kleine bloedvatenzenuwbanen en vetweefsel. Bij het sinus tarsi syndroom is er sprake van een beknelling/irritatie van deze kleine zenuwbanen.  

Mogelijke klachten:

  • Pijn in het gebied van de sinus tarsi. 
  • De pijn is ’s ochtends vaak het ergste en wordt minder door wat beweging.  
  •  

Oorzaken

In de meeste gevallen wordt het sinus tarsi syndroom veroorzaakt door een trauma, zoals bijvoorbeeld een enkelverzwikking. Door de enkelverzwikking kunnen de kleine zenuwbanen bekneld raken en daarnaast kan de zwelling van de enkel zorgen voor extra druk in de sinus tarsi. As gevolg van een enkelverzwikking kan er ook een enkel blokkade ontstaan. Deze enkelblokkade kan het herstel na een enkelverzwikking belemmeren.  

Wanneer de voet teveel naar binnen zakt wordt de sinus tarsi nauwer. In combinatie met overbelasting kan dit het sinus tarsi syndroom veroorzaken.  

 

Wat te doen?

De podotherapeut van Voetstuk zal tijdens het onderzoek luisteren naar de ontstaanswijze en die klachten die u ervaart. Wanneer uw klachten zijn ontstaan of in stand worden gehouden door een afwijkende stand van de voeten kan een podotherapeutische steunzool een uitkomst zijn. Met deze steunzool wordt de stand van de voeten gecorrigeerd waardoor de beklemming van de sinus tarsi wordt opgeheven.  

Indien de klachten zijn ontstaan door een verzwikking van de enkel dat kan de podotherapeut een taping aanbrengen zodat het herstel bevorderd wordt. Wanneer er sprake is van een enkelblokkade kan deze middels een mobilisatie worden opgeheven. 

Zelf kunt u bijdragen aan het herstel door rust te houden en het aangedane gebied dagelijks 10 minuten te koelen door middel van een ice pack.  

Zet je eerste stap naar pijnvrij bewegen. Klik hier voor het maken van een afspraak →

Afspraak maken?

Ervaar je klachten of wil je langs voor controle? Maak dan snel een afspraak online!


Scroll naar boven
× Chat nu met een medewerker