Sesamoïditis

Wat is het? En wat kun je eraan doen?

 

Wat is sesamoïditis?

Sesamoïditis is een ontsteking aan de sesambeentjes onder het grote teen gewricht. De meeste botten in het lichaam zijn met elkaar verbonden door gewrichten, de sesambeentjes zijn hier een uitzondering op. De sesambeentjes worden op de plaats gehouden (ingekapseld) door een pees onder de voet.
Bij een ontsteking van de sesambeentjes zijn niet de botjes zelf ontstoken maar de pees waardoor de ingekapseld worden.

Je ervaart dan vaak pijn ter hoogte van het grote teen gewricht. Soms kan dit zelfs gepaard gaan met roodheid, zwelling en warmte. Ook kun je in sommige gevallen een kleine zwelling heen en weer bewegen onder het grote teen gewricht. Het is vaak pijnlijk als je druk geeft op deze plek. Op blote voeten of sokken lopen is meestal ook pijnlijk. Meestal komt sesamoïditis voor aan een zijde, maar het kan ook aan twee zijden voorkomen.

Oorzaken

Een ontsteking ontstaat vaak door te veel druk op de sesambeentjes. Oorzaken van te hoge druk kunnen zijn:

  • Teveel druk op de voorvoet
  • Afwijkende voetstand. Bijvoorbeeld een hoge wreef of een holle voetstand
  • Afwijkend looppatroon waarbij een hoge druk onder de voorvoet ontstaat. De podotherapeut kan dit goed beoordelen tijdens een drukmeting
  • Dun vetpolster onder de voorvoet
  • Verkeerd schoeisel
  • Overbelasting van de voetpees

Wat kun je doen aan sesamoïditis?

Het is belangrijk om de druk rond de sesambeentjes te verminderen. Dit kan door middel van schoenadvies, maar ook met vilt, een taping of steunzolen. Tijdens het onderzoek zal er gekeken worden naar je looppatroon en voetstand. Op basis van het onderzoek kan er een steunzool gemaakt worden waarbij de sesambeentjes ontlast worden en de druk beter verdeeld wordt over de voet. Bij Sesamoïditis met tekenen van warmte, roodheid en zwelling kan koelen ook helpen om de pijn te verzachten. Hierbij is het belangrijk dat je niet te lang koelt en altijd een doek om het koelelement wikkelt.

Zet je eerste stap naar pijnvrij bewegen. Klik hier voor het maken van een afspraak →

Afspraak maken?

Ervaar je klachten of wil je langs voor controle? Maak dan snel een afspraak online!

Scroll naar boven
× WhatsApp