Schimmelinfectie voet

Wat is het? En wat kun je eraan doen?

 

Wat is een schimmelinfectie van de voet?

Bij een schimmelinfectie van de voet is de voethuid aangedaan door een schimmel. In de volksmond wordt vaak gesproken van zwemmerseczeem. Er bestaan meerdere soorten schimmels die een voetschimmel kunnen veroorzaken. Daarnaast kan de schimmel voorkomen tussen de tenen, de voetzool of de wreef. Een schimmelinfectie begint vaak klein en breidt zich vervolgens uit. Ook de teennagels, en in sommige gevallen de huid en nagels van de handen, kunnen geïnfecteerd raken. 

Klachten

Een schimmelinfectie tussen de tenen begint meestal tussen de 4de en 5de teen en uit zich als een jeukende, brandende witte verkleuring, met mogelijke scheurtjes in de huid en roodheid. De schimmel kan zich vervolgens uitbreiden naar de overige tenen. Een schimmelinfectie op de voetzool en wreef geeft een rode verkleuring met witte schilfers in een begrensd gebied en kan in sommige gevallen jeuk veroorzaken. De schimmelinfectie beschadigd de huid, waardoor deze vatbaarder is voor een bacteriële infectie. Hierbij kunnen er wondjes en blaasjes met vocht of pus ontstaan. Daarnaast veroorzaakt een bacteriële infectie een nare geur.

Oorzaken

Schimmelinfecties van de voet worden meestal veroorzaakt door schimmels die worden overgedragen van mens op mens. Deze schimmels zijn erg besmettelijk en houden van een vochtige omgeving, zoals zwembaden, doucheruimten enz. Hierdoor kan een schimmelinfectie gemakkelijk overgaan van mens tot mens. 

Wat te doen?

Wanneer u last heeft van een schimmelinfectie kunt u bij de podotherapeut van Voetstuk terecht voor een antischimmelmiddel. Daarnaast zal de podotherapeut u adviezen meegeven om herbesmetting te voorkomen. 

In geval van een rode en schilferige voethuid is het soms lastig om op het eerste gezicht te kunnen zeggen dat er sprake is van een schimmelinfectie. De roodheid en schilferingen kunnen namelijk ook ontstaan door psoriasis of allergisch contacteczeem voorkomen. Indien de podotherapeut twijfelt kan er een huidpreparaat worden gemaakt om deze op de aanwezigheid van schimmels te beoordelen. 

Zet je eerste stap naar pijnvrij bewegen. Klik hier voor het maken van een afspraak →

Afspraak maken?

Ervaar je klachten of wil je langs voor controle? Maak dan snel een afspraak online!


Scroll naar boven
× Chat nu met een medewerker