Schimmelinfectie nagel

Wat is het? En wat kun je eraan doen?

 

Wat is een schimmelinfectie van de nagel?

Bij een schimmelinfectie van de nagel is de nagel aangetast door een schimmel. Er bestaan heel veel verschillende soorten schimmels, een aantal van deze schimmels kunnen in de nagel gaan zitten en zo de nagel aantasten. In de volksmond wordt een schimmelnagel ook wel kalknagel genoemd. De medische term is onychomycose. Afhankelijk van het soort schimmel geeft een schimmelinfectie een gelige, witte, groene of bruine verkleuring van de nagel. Daarnaast kunnen de nagels verdikken, loslaten en/of afbrokkelen. Een schimmelinfecties begint meestal bij de grote teen en kan zich verder uitbreiden naar de overige tenen. Een schimmelinfectie van de nagel kan in sommige gevallen samengaan met een schimmelinfectie van de voethuid.

Een schimmelinfectie van de nagel kan de volgende klachten veroorzaken:

Hoewel een schimmelnagel niet altijd klachten geeft, wordt deze vaak als vervelend ervaren. Doordat de nagels dikker en brokkelig kunnen worden en van kleur kunnen veranderen kan er schaamte ontstaan om de voeten in het openbaar te laten zien. 

Soms kan een schimmelnagel ook pijnklachten geven. Wanneer de nagel verdikt kan deze bij het dragen van schoenen te veel drukken op de teen. Dit kan pijnlijk zijn.

Oorzaken

Een schimmelnagel ontstaat wanneer een schimmel zich onder de nagel vestigd en vermenigvuldigd. In principe kan dit bij iedereen ontstaan, maar er zijn een aantal risicofactoren voor het ontstaan van een schimmelnagel. Schimmels gedijen goed in een warme en vochtige omgeving, zoals zwembaden, gemeenschappelijke douches en op transpirerende voeten. Daarnaast komen schimmelnagels vaker voor bij mensen met bijvoorbeeld suikerziekte, vaatlijden of aandoeningen van het immuunsysteem. Ook door het stoten van de nagel kan een schimmelinfectie ontstaan, doordat de schimmel zo makkelijker in de nagel kan doordringen.

Wat te doen?

Bij Voetstuk kunt u terecht voor de behandeling van uw schimmelnagels. De behandeling zal bestaan uit het dun frezen van uw nagels om zoveel mogelijk schimmels te verwijderen en zo dicht mogelijk bij de nagelplaat te komen, aangezien zich hier de meeste schimmels bevinden. Daarnaast kunt u een nageltinctuur meekrijgen om de schimmels te doden. De podotherapeut zal u ook adviezen meegeven om de kans op herbesmetting tegen te gaan. 

Het kan soms lastig zijn om op het eerste gezicht met zekerheid te kunnen zeggen dat het om een schimmelnagel gaat. Er zijn meerdere oorzaken waardoor een nagel van uiterlijk kan veranderen, zoals psoriasis en eczeem. Indien de podotherapeut twijfelt kan er een nagel preparaat worden gemaakt om deze zo op de aanwezigheid van schimmels te beoordelen. 

Zet je eerste stap naar pijnvrij bewegen. Klik hier voor het maken van een afspraak →

Afspraak maken?

Ervaar je klachten of wil je langs voor controle? Maak dan snel een afspraak online!


Scroll naar boven
× WhatsApp