Peesplaat ontsteking (Fasciitis plantaris)

Wat is het? En wat kun je eraan doen?

 

Wat is peesplaatontsteking (fasciitis plantaris)?

Onder de voet loopt een pees. Deze hecht aan onder het hielbeen en de voorvoet. Deze pees is belangrijk tijdens het lopen. Hij geeft stabiliteit aan de voet tijdens staan en lopen. Des te vervelender als je er pijn in ervaart. 

Peesplaatontsteking ontstaat heel langzaam. Meestal voel je het in het begin alleen ’s ochtends als je opstaat. Je ervaart dan een stram en stijf gevoel in de voet. Alsof je even op gang moet komen. In de loop van de dag gaat het wel weer. Op een gegeven moment, als de peesplaat irritatie, langer bestaat kun je ook brandende voetzolen krijgen. Of vermoeide voeten. Dit alles wordt veroorzaakt doordat de peesplaat overbelast aan het raken is. Bijna de helft van de bevolking heeft wel eens last van zo’n peesplaatirritatie of erger een peesplaatontsteking. 

Omdat een peesplaatontsteking langzaam steeds erger wordt is het belangrijkom in een vroeg stadium al naar de podotherapeut te gaan.

 

Pijnklachten als gevolg van peesplaatontsteking:

 

  1. Startpijn (als je net opstaat uit bed of na rusten gaat lopen)
  2. Pijn onder de hiel bij langdurig staan
  3. Stijf of stram gevoel van de onderkant van de voet
  4. Pijn in de hiel bij het autorijden
  5. Zwelling of roodheid

Is de peesplaatontsteking al langere tijd aanwezig, dan kun je een hielspoor ontwikkelen.

Behandeling peesplaat ontsteking

De podotherapeut behandeld een peesplaatontsteking meestal met steunzolen. De steunzolen worden aangemeten op basis van je eigen voet. Deze steunzolen zijn vaak dempend en geven een correctie aan je voet zodat de pees ontlast wordt. Zo ontstaat er rust in je voet waardoor de pijnklachten kunnen verbeteren. 

Vaak ontvang je ook oefeningen van de podotherapeut om de andere spieren in je voet sterker te maken zodat deze in de toekomst de pees kunnen ondersteunen

Zet je eerste stap naar pijnvrij bewegen en maak een afspraak

Afspraak maken?

Ervaar je klachten of wil je langs voor controle? Maak dan snel een afspraak online!

Ineens merk je het: je hebt hielpijn. Je voelt een scherpe of een beetje zeurende pijn rond je hielbeen. De oorzaken van hielpijn zijn vaak heel divers. Maar wat de oorzaak ook is, ‘t is een heel vervelend gevoel. En als je dan lang moet staan of lopen, dan kun je bijna geen houding meer vinden waarbij je er geen last van hebt. Hielklachten zijn al gauw hele akelige klachten….. Lees meer

Scroll naar boven
× WhatsApp