Pijn in je voorvoet (Mortonse neuralgie)

Wat is het? En wat kun je eraan doen?

 

Wat is Mortonse neuralgie?

Mortonse neuralgie is een zenuwbeknelling tussen twee middenvoetsbeentjes. De beknelde zenuw raakt hierdoor geïrriteerd. Meestal betreft het de zenuw tussen het 3e en 4e middenvoetsbeentje, maar ook tussen de andere middenvoetsbeentjes kan deze zenuwbeknelling ontstaan.

Wanneer de zenuw erg geïrriteerd raakt, kan hij zelfs opzwellen waardoor de kans groter wordt dat de zenuw tussen de middenvoetstbeentjes knel komt te zitten. Hierdoor ontstaan de pijnklachten nog sneller.

Op deze locatie komen precies twee zenuwen samen, een afsplitsing van de zenuwbaan. Om deze reden ontstaat de zenuwbeknelling daar vaker. 

Wat voel je?

De pijn kan scherp en snijdend zijn. Sommige mensen geven aan het gevoel te hebben dat hun voet in de brand staat. Andere mensen hebben juist een dof of doof gevoel in hun voorvoet of tenen. Dove tenen is misschien wel het meest voorkomende symptoom van mortonse neuralgie. 

 ,

Oorzaken

De oorzaak van mortonse neuralgie is divers. Er kunnen een aantal factoren samen meespelen. Maar de meest voorkomende oorzaken zijn:

  • Dragen van hakken (hierdoor wordt de voorvoet samengedrukt)
  • Afwijkende voetstand, zoals doorgezakte voorvoet of middenvoet
  • Afwijkend looppatroon.
  • Artrose in de voorvoet
  • Beperking in je grote teengewricht.

 

Wat te doen?

Bij behandeling van mortonse neuralgie is het belangrijk dat de druk op de zenuw weg gaat. Zo kan de zenuwbaan zichzelf herstellen. Er zijn een aantal behandelingen, of combinatie van behandelingen mogelijk

Zet je eerste stap naar pijnvrij bewegen. Klik hier voor het maken van een afspraak →

Afspraak maken?

Ervaar je klachten of wil je langs voor controle? Maak dan snel een afspraak online!

Pijn in je voorvoet. Het is een veelvoorkomende klacht. Bij vrouwen en mannen, maar vooral bij vrouwen op middelbare leeftijd. Het eerste wat ik vaak hoor is, “Tja ik heb ook teveel op hakken gelopen…” of “Hm, ik heb denk ik verkeerde schoenen gedragen”. Maar vaak is er een heel andere oorzaak voor pijn in je voorvoet. Lees meer.

Scroll naar boven
× Chat nu met een medewerker