Pijn in je voorvoet (Mortonse neuralgie)

Wat is het? En hoe kom je ervan af?

Last van pijn in je voorvoet? Mortonse neuralgie kan de oorzaak zijn. Dit is een veelvoorkomende zenuwbeknelling waarbij een zenuw in je voorvoet tussen twee middenvoetsbeentjes bekneld raakt. Deze irritatie kan pijn, tintelingen en andere klachten veroorzaken. Hier lees je alles over de oorzaken, symptomen en effectieve behandelingen om weer pijnvrij te lopen.

 

Wat is Mortonse Neuralgie?

Mortonse neuralgie is een aandoening waarbij een zenuw in de voorvoet wordt bekneld, meestal tussen het derde en vierde middenvoetsbeentje. Door de beklemming raakt de zenuw geïrriteerd en kan hij opzwellen, wat de klachten verergert. Als de aandoening niet wordt behandeld, kan er littekenweefsel ontstaan, wat het herstel bemoeilijkt. Er kan dan een mortons neuroom ontstaan.

Beknelling van de zenuw kan tussen elk middenvoetsbeentje ontstaan. De locatie zegt iets over de naam. In de meeste gevallen ontstaat de beknelling tussen het 3e en 4e middenvoetsbeentje voor. We noemen dat ‘mortonse neuralgie‘.

mortonse neuralgie, zenuwbeknelling voorvoet, voorvoetpijn behandeling, zenuwpijn in voet, tintelingen in voorvoet

Symptomen van Mortonse Neuralgie

De klachten van Mortonse neuralgie kunnen variëren:

  • Scherpe, snijdende of branderige pijn in de voorvoet.
  • Doofheid of tintelingen in de voorvoet en tenen.
  • Uitstralende pijn naar de derde en vierde teen.
  • Het gevoel alsof er een steentje in de schoen zit of de sok dubbel zit.
  • Pijn die verergert bij wandelen, het dragen van smalle schoenen of schoenen met een hak.
  • In een later stadium kunnen de klachten ook in rust of ’s nachts opspelen.

De aandoening treft meestal slechts één voet, hoewel het ook aan beide voeten kan voorkomen. Meer lezen over pijn in de voorvoeten. Lees ook onze blog over tintelingen in de voeten en tenen.

Oorzaken van Mortonse Neuralgie

Verschillende factoren kunnen bijdragen aan het ontstaan van Mortonse neuralgie:

  1. Onjuiste schoenen

    • Schoenen met hakken verplaatsen het lichaamsgewicht naar de voorvoet.
    • (Te) smalle schoenen drukken de middenvoetsbeentjes samen, wat de zenuw kan irriteren en beknellen.
    • Te kleine schoenen zorgen dat de voet weinig ruimte heeft om normaal te kunnen afwikkelen. Hierdoor raken je tenen steeds de voorkant van de schoen.
  2. Afwijkende voetstand of een blokkade in de voet

    • Een doorgezakte voorvoet of een scheve grote teen (hallux valgus) verhoogt de druk op de zenuw.
    • Beperkte bewegelijkheid van je grote teen (hallux limitus)
    • Overpronatie (naar binnen zakken van de voet) en andere looppatroon afwijkingen kunnen de druk vergroten.
    • Een afwijkende zwaai in de voorvoet (abductory twist)
    • Een dun vetpolster onder je voorvoet. Hierdoor kan de druk onder je voorvoet bij het lopen hoger worden. Er ontstaat dan microtrauma op het vetpolster en hierdoor kan de zenuw ook geïrriteerd raken.
  3. Trauma of overbelasting

    • Een ongeluk of intensieve belasting kan leiden tot zwelling en zenuwbeknelling. Denk aan het stappen op een steentje of een sprong van hoogte.
  4. Artrose

    • Slijtage aan de gewrichten in de voorvoet kan een beknelling veroorzaken. Doordat de botjes minder goed kunnen bewegen gaat de voet afwijkend afwikkelen.

Onderzoek en Diagnose

Een podotherapeut kan Mortonse neuralgie diagnosticeren op basis van symptomen en specifieke testen. In sommige gevallen kan een echo worden ingezet om de beknelling te bevestigen en andere oorzaken uit te sluiten.

Belangrijker nog is te onderzoeken wat de oorzaak is voor het ontstaan van de klachten. In het stukje hiervoor beschreven we een aantal oorzaken die te maken kunnen hebben met het ontstaan van mortonse neuralgie. Maar lang niet altijd is de oorzaak duidelijk aan te wijzen, omdat de klachten geleidelijk aan zijn ontstaan. De podotherapeut zal uitgebreid onderzoek doen naar je manier van lopen en bewegen. 

Mortonse neuralgie, zenuwbeknelling voorvoet, symptomen mortnse neuralgie, zenuwpijn in voet

Behandeling van Mortonse Neuralgie

De behandeling richt zich op het verminderen van de druk op de zenuw, zodat deze kan herstellen. Afhankelijk van de ernst van de klachten en de oorzaak zijn er verschillende behandelopties:

  1. SchoenadviesKies schoenen met voldoende ruimte bij de tenen, een brede voorvoet en een lage hak. Het kan zinvol zijn om je te verdiepen in minimalistisch lopen. Hierbij draag je schoenen die de natuurlijke stand van de voetvorm volgen waardoor ze minder gauw bekneld zijn. Lees ook onze blog over barefoot lopen. 

  2. Podotherapeutische zolenZolen kunnen de druk verdelen en de middenvoetsbeentjes spreiden, waardoor de zenuw minder wordt belast. Dit kan een tijdelijke oplossing zijn. Of als je terugkerende problemen hebt ook een permanente oplossing worden.

  3. OefeningenVersterk de voetboog en verbeter de stabiliteit om overpronatie te verminderen. Daarbij is het belangrijk om eerst eventuele blokkades in de voeten op te lossen. Dit kan de podotherapeut voor je doen middels manuele therapie. Je krijgt dan tips mee om zelf je voeten opnieuw te mobiliseren. 

  4. Manuele therapie: Door bindweefsel rondom de zenuw los te maken, kan de druk worden verminderd. Je kunt ook zelf leren je voet te mobiliseren. Vraag om advies aan je podotherapeut.

  5. Siliconen ortheseBij klachten richting de tenen kan een orthese de druk ontlasten.

  6. Koelen met ijs: Koelen biedt tijdelijke pijnverlichting, vooral bij acute klachten.

 

Bij aanhoudende klachten

Als bovenstaande behandelingen niet voldoende helpen, kunnen aanvullende opties zoals corticosteroïde-injecties of een operatie worden overwogen. Bespreek dit altijd met je podotherapeut of behandelend arts.

mortonse neuralgie, zenuwbeknelling voorvoet

Specifiek voor Fietsers: Mortonse Neuralgie en Bikefitting

Wielrenners en mountainbikers zijn extra gevoelig voor Mortonse neuralgie, vaak door slecht passende schoenen, onjuiste schoenplaatjes, onjuist afgestelde schoenplaatjes of een verkeerde fietshouding. Een paramedische bikefitting kan helpen om drukpunten te identificeren en aanpassingen te maken. Speciale fietszolen kunnen ook verlichting bieden. Binnen onze praktijk hebben we wielerexperts aan het werk die je fietshouding kunnen beoordelen en advies kunnen geven over je schoenen en schoenplaatjes. 

Maak een afspraak en laat je helpen!

Ervaar je symptomen van Mortonse neuralgie? Wacht niet langer en maak vandaag nog een afspraak met een podotherapeut. Met een op maat gemaakt behandelplan helpen we je snel weer pijnvrij te bewegen.

Scroll naar boven
× WhatsApp