Hielpijn bij kinderen (Morbus Sever)

Wat is het? En wat kun je eraan doen?

Wat is irritatie van de groeischijf (Morbus sever)?

Morbus sever is irritatie van de groeischijf van het hielbot in de achtervoet. De pijnklachten ontstaan vaak bij kinderen tussen de 8 en 13 jaar. Vooral als deze kinderen veel in beweging zijn of sporten.

De groeischrijf van het hielbeen achter op de voet is geirriteerd. Een verhoogde spanning van de peesplaat onder de voet of de achillespees of kuitspier kunnen meespelen bij het ontstaan van de klachten.

De pijn uit zich in een stekende pijn onder de hiel tijdens of na het lopen, bewegen of sporten. Soms neemt de pijn weer af in rust, maar soms kan dit ook een tijdje duren.

Oorzaken

Er zijn diverse oorzaken hier noemen we een paar:

  • Door een groeispurt kan het zijn dat de spanning op de pezen die aanhechten aan het hielbeen toeneemt. Deze trekken als het ware aan de groeischijf.
  • Veel sporten, buiten spelen of bewegen
  • Afwijkende voetstatiek: zoals doorgezakte voet

Wat te doen?

De (kinder)podotherapeut kan door midel van bepaalde testjes erachter komen of er sprake is van Morbus Sever. Eventueel kan er een echo gemaakt worden om dit nog te bevestigen. Aan de hand daarvan zal de podotherapeut een advies geven.

In sommige gevallen gaat Morbus Sever vanzelf over. De pijnklachten kunnen dan verholpen worden door te koelen met ijs. Eventueel aangevuld met een taping. Soms gaan de pijnklachten niet vanzelf over en is een behandeling nodig.

Met steunzolen legt de podotherapeut het hielbeen drukvrij. Uit onderzoek blijkt dat dit het meest effectief is in de behandeling van morbus sever klachten. Daarnaast geeft de podotherapeut schoenadvies en advies in belasting. Meestal hersteld morbus sever zich snel.

Zet je eerste stap naar pijnvrij bewegen. Klik hier voor het maken van een afspraak →

Afspraak maken?

Ervaar je klachten of wil je langs voor controle? Maak dan snel een afspraak online!

Ineens merk je het: je hebt hielpijn. Je voelt een scherpe of een beetje zeurende pijn rond je hielbeen. De oorzaken van hielpijn zijn vaak heel divers. Maar wat de oorzaak ook is, ‘t is een heel vervelend gevoel. En als je dan lang moet staan of lopen, dan kun je bijna geen houding meer vinden waarbij je er geen last van hebt. Hielklachten zijn al gauw hele akelige klachten. Lees meer.

Scroll naar boven
× Chat nu met een medewerker