Ingegroeide nagel

Wat is het? En wat kun je eraan doen?

 

Wat is een ingegroeide nagel (unguis incarnatus)?

Een ingegroeide nagel ontstaat wanneer de nagelrand of een scherpe punt van de nagel te veel druk in de nagelwal veroorzaakt of in de nagelrand snijdt. Hierdoor ontstaat er een irritatie of ontsteking van de nagelwal wat erg pijnlijk kan zijn. Een ingegroeide nagel kan aan alle nagels voorkomen, maar komt het vaakst voor aan de grote teen. 

Mogelijke klachten:

  • Ontstekingsverschijnselen aan de teen (roodheid, warmte, zwelling, pijn) 
  • In geval van een bacteriële ontsteking is er daarnaast sprake van pusvorming en afscheiding van vocht. 
  • In sommige gevallen groeit er wildvlees naast de nagel. Dit kenmerkt zich door rood, glanzend en verdikt weefsel, wat snel bloed en erg gevoelig is.

Oorzaken

Het ingroeien van de teennagels kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak is het verkeerd knippen en/of scheuren van de nagels. Door het tekort knippen van de nagels groeit de nagelwal terug, waardoor de nagel gemakkelijker kan ingroeien. Door het verkeerd knippen kunnen er ook scherpe hoekjes ontstaan, die in de nagelwal kunnen gaan steken. 

Daarnaast kan een ingegroeide nagel ontstaan door een afwijkende groei van de nagel. Nagels die te bol groeien steken vaak diep in de nagelwal en kunnen zo gaan ingroeien. In zeldzame gevallen is er sprake van een aangeboren afwijkende nagelgroei. In de puberteit hebben veel jongeren last van transpirerende voeten (zweetvoeten) waardoor de huid verweekt en zijn de nagels over het algemeen scherper. Hierdoor groeit de nagel sneller in. 

Ook het dragen van slecht passend schoeisel kan het ingroeien van de nagel veroorzaken. Door te klein, te smal en/of schoeisel met een te lage teenbox ontstaat er een te hoge druk op de nagel en wordt de nagelwal omhoog geduwd, waardoor de nagel en de nagelwal als het ware in elkaar worden gedrukt. Daarnaast kan de verhoogde druk zorgen voor eeltvorming in de nagelwal, dit kan ook pijnklachten veroorzaken. 

Een andere mogelijke oorzaak is een trauma van de teen. Door het stoten van de teen of het iets op de teen laten vallen kan het nagelbed beschadigen wat de nagelgroei beïnvloed, waardoor de nagel in veel gevallen verdikt. Dit kan soms lijken op een schimmelinfectie van de nagel.

 

Wat te doen?

Een ingegroeide teennagel kan op verschillende manieren behandeld worden. Dit is afhankelijk van de ernst en de oorzaak van het ingroeien. 

Indien de ingegroeide nagel ontstaat door het bol groeien van de nagel kan de nagel recht worden getrokken door middel van een nagelbeugel. Hierbij buigt de podotherapeut van Voetstuk een ijzerdraadje in de vorm van de nagel en wordt de beugel met spanning op de nagel geplaatst waardoor de beugel de druk van de nagel in de nagelwal verminderd en de nagel op den duur rechter maakt. Het plaatsen van de nagelbeugel kan even vervelend zijn, maar daarna hoort de nagelbeugel geen ongemak meer te geven. Ook geeft een nagelbeugel geen beperkingen in het dagelijks leven. 

Wanneer de nagel verdikt is of er eeltvorming in de nagelwal groeit, biedt een instrumentele behandeling uitkomst. De pedicure of podotherapeut van Voetstuk kan in dit geval een instrumentele behandeling uitvoeren, waarbij de nagel dunner gefreesd wordt en er ruimte in de nagelwal gecreëerd wordt. Ook kan er een gaasje geplaatst worden, zodat de nagelwal tegen de nagel wordt beschermd. 

Mocht het verkeerd knippen of het dragen van slecht passend schoeisel de oorzaak zijn, dan zal de podotherapeut je knip- en/of schoenadvies gegeven als aanvullende therapie.

Soms is de teen te ontstoken of pijnlijk waardoor het goed behandelen van een ingegroeide nagel niet meer mogelijk is. In dit geval bieden we bij Voetstuk de mogelijkheid om de teen voor de behandeling te verdoven. Hiervoor is wel een verwijzing met akkoord van je eigen huisarts voor nodig. 

Zet je eerste stap naar pijnvrij bewegen. Klik hier voor het maken van een afspraak →

Ingegroeide teennagel

Afspraak maken?

Ervaar je klachten of wil je langs voor controle? Maak dan snel een afspraak online!


Scroll naar boven
× WhatsApp