Hielspoor

Wat is het? En wat kun je eraan doen?

Wat is hielspoor?

Hielspoor is een verkalking van de peesplaat onder je voet precies op de aanhechtnig van het hielbot. De verkalking ontstaat door een peesontsteking (fasciitis plantaris). De pijn die je voelt komt meestal als gevolg v an deze ontsteking. De verkalking zelf hebben de meeste mensen geen last van. Bijna 30% van de bevolking heeft zo’n verkalking in de peesplaat onder de voet. Maar lang niet iedereen heeft als gevolg daarvan pijn. De pijn wordt veroorzaakt door de ontsteking in de pees zelf.

Vooral ’s ochtends of na een langere tijd stilzitten ontstaat de pijn zodra je weer de eerste stappen hebt gezet. Vervolgens zakt de pijn weer wat af waarna de pijn weer opnieuw kan ontstaan als je lang staat of loopt.

De ontsteking zelf geeft vaak de volgende klachten

  • Startpijn (als je net opstaat uit bed of na rusten gaat lopen)
  • Pijn onder de hiel bij langdurig staan
  • Stijf of stram gevoel van de onderkant van de voet
  • Pijn in de hiel bij het autorijden
  • Zwelling of roodheid

Hielspoor is te zien op een röntgenfoto of een echo. Deze laatste kunnen wij bij Voetstuk voor u maken.

Oorzaken

Hielspoor kan verschillende oorzaken hebben. Vaak ontstaat hielspoor als gevolg van langdurige fasciitis plantaris (peesplaat ontsteking onder de voet).

Wat te doen?

Bij Voetstuk behandelen we hielspoor meestal met steunzolen. Deze zorgen voor demping en een goede statiek en dynamiek van de voet. Dat wil zeggen. Je geeft rust aan je voet waardoor de pijnklachten kunnen verbeteren.

Daarnaast adviseren we je vaak om oefeningen te doen om de spieren in je voet sterker te maken zodat de pees wat ontlast kan worden.

Zet je eerste stap naar pijnvrij bewegen. Klik hier voor het maken van een afspraak →

Afspraak maken?

Ervaar je klachten of wil je langs voor controle? Maak dan snel een afspraak online!

Scroll naar boven
× WhatsApp