Hallux abducto valgus (scheefstand grote teen)

Wat is het? En wat kun je eraan doen?

 

Wat is een hallux abducto valgus (scheefstand grote teen)?

Een hallux abducto valgus is een scheefstand van de grote teen, waarbij het eerste middenvoetsbeentje meer naar buiten gaat staan en de grote teen naar binnen draait. Vaak gaat dit gepaard met een ‘knobbel’ ter hoogte van het grote teen gewricht. Op deze knobbel kan vervolgens weer een slijmbeursontsteking ontstaan. Een hallux abducto valgus heeft een progressief verloop. Dit betekend dat de klacht in de meeste gevallen verergert met verloop van tijd. Door in het beginstadium met een behandeling te starten kan toename van de scheefstand grotendeels geremd worden. 

Mogelijke klachten bij een hallux abducto valgus zijn:

Pijn ter hoogte van het grote teen gewricht of de knobbel tijdens het lopen en/of het dragen van schoenen.

  • Door een hallux abducto valgus kan het moeilijk worden om goed passend schoeisel te vinden. 
  • Pijn aan de overige tenen of in de voorvoet. 
  • Het ontstaan van eeltvorming en/of likdoorns. 
  • Stijfheid in het grote teen gewricht.

Oorzaken

Een hallux abducto valgus komt veel voor. Het treft vooral vrouwen tussen de 18 en 65 jaar. De scheefstand kan ontstaan door het dragen van verkeerd schoeisel. Door het dragen van een schoen die te smal is of een puntige neus heeft wordt de grote teen als het ware teveel naar binnen geduwd waardoor de scheefstand ontstaat. 

Ook het naar binnen zakken van de voet kan een hallux abducto valgus veroorzaken. Door het naar binnen zakken van de voet verloopt de afwikkeling over de binnenkant van de grote teen. Dit zorgt ervoor dat de grote teen tijdens het lopen naar binnen wordt geduwd. In dit geval is er ook vaak sprake van eeltvorming aan de zijkant van de grote teen. Door deze verkeerde afwikkeling ontstaat er een draaibeweging in het grote teengewricht. Hierdoor kan er slijtage van het gewricht optreden, waardoor het gewricht stijver wordt en er mogelijk een knobbel aan de zijkant van het gewricht ontstaat. Door deze knobbel wordt de voet breder waardoor deze knel kan komen te zitten in de schoen. Dit geeft teveel druk op het gewricht met mogelijk het ontstaan van een slijmbeursontsteking.

Wat te doen?

Tijdens het onderzoek zal de podotherapeut van Voetstuk achterhalen wat de oorzaak van het ontstaan van de hallux abducto valgus is en de therapie hierop aanpassen. Een mogelijkheid is om door middel van een podotherapeutische steunzool het naar binnen zakken van de voet tegen te gaan. Ook zal de podotherapeut, indien nodig, schoenadvies geven om zo verergering tegen te gaan en de druk op de eventuele slijmbeursontsteking te verminderen. Bij de aanwezigheid van een slijmbeursontsteking kan deze drukvrij worden gelegd door vilttherapie of een aanpassing aan de podotherapeutische steunzool. Indien er door de hallux abducto valgus klachten aan de overige tenen ontstaan door bijvoorbeeld een likdoorn of een scheefstand van deze tenen, kan er een teenstukje vervaardigd worden om deze klachten aan te pakken. 

Zet je eerste stap naar pijnvrij bewegen. Klik hier voor het maken van een afspraak →

Hallux valgus: een scheve grote teen

Afspraak maken?

Ervaar je klachten of wil je langs voor controle? Maak dan snel een afspraak online!


Scroll naar boven
× Chat nu met een medewerker