Botuitsteeksel achterzijde hielbeen

Wat is het? En wat kun je eraan doen?

Wat is een haglundse exostose?

De medische term voor de uitstulping bij het hielbeen is Haglundse exostose. Bij deze aandoening is er een extra uitstulping (exostose) op de hiel vaak ter hoogte van de achillespees.  De uitstulping is vaak rood, warm en gezwollen. Het dragen van schoenen met een strakke hak is vaak pijnlijk. Door de wrijving tussen de huid en het bot kan een slijmbeurs ontstaan, deze kan gaan ontsteken waardoor er extra roodheid en zwelling kan ontstaan.

Oorzaken

De uitstulping wordt veroorzaak door een te hoge druk en/of wrijving. Door deze druk wordt er extra bot gevormd op een plek waar dit niet moet. Haglundse exostose wordt ook wel de ‘pump bump’ genoemd, omdat het veroorzaakt kan worden door de harde rand van een pump of schoen.

Wat te doen?

De druk is de oorzaak van de klacht, het belangrijkste is om deze druk weg te halen en/of te verminderen. De juiste schoen is hierbij een belangrijke factor, met name de hak van de schoen, de contrefort. Samen met de podotherapeut kan er gekeken worden welke schoen passend zijn voor uw voettype. Mogelijk kunnen podotherapeutische zolen helpen om te zorgen dat de druk beter verdeeld wordt en er minder druk komt op de uitstulping.

Zet je eerste stap naar pijnvrij bewegen. Klik hier voor het maken van een afspraak →

Afspraak maken?

Ervaar je klachten of wil je langs voor controle? Maak dan snel een afspraak online!


Scroll naar boven
× Chat nu met een medewerker