SI-dysfunctie

Wat is het? En wat kun je eraan doen?

 

SI-dysfunctie

Het SI-gewricht bevindt zich onderin je rug bestaande uit het heiligbeen en het bekken. Dit SI-gewricht is vrij stug van zichzelf, maar is belangrijk voor de stabiliteit van het bekken. Als één kant van het SI-gewricht stijf wordt, loopt de beweging niet lekker waardoor pijn of stijfheid in de onderrug ontstaat. Pijn in het SI-gewricht kan ontstaan door bijvoorbeeld een beenlengteverschil, afwijkend looppatroon of een zwangerschap. Dysfunctie van het SI-gewricht komt vooral voor bij mensen tussen de 20 en 60 jaar. 

SI dysfunctie geeft vaak de volgende klachten 

  • Pijn onderrug richting bilregio 
  • Soms uitstraling richting het bovenbeen 
  • Scherpe, stekende of doffe pijn in onderrug 
  • Opstaan uit een stoel, draaien in bed, of lang staan en lopen zijn pijnlijk

Oorzaken

In veel gevallen is er geen duidelijke oorzaak voor het ontstaan van de klachten. Een val of ongeluk kan een oorzaak zijn voor het ontstaan van de klachten. Daarnaast kan pijn in het SI-gewricht ontstaan door een beenlengteverschil. Als gevolg van het beenlengteverschil wordt de druk en belasting niet gelijk verdeelt waardoor een kant van het SI-gewricht vastloopt. 

Dysfunctie van het SI-gewricht kan ook ontstaan tijdens de zwangerschap. Door de zwangerschap wordt het bindweefsel soepeler, waardoor tijdelijk de passieve stabiliteit in het bekken verminderd wordt. Na de zwangerschap komt de stabiliteit van het bekken vooral aan op de actieve stabiliteit die wordt verzorgt door de bekkenspieren en lage rugspieren. Als de bekken en lage rugspieren onvoldoende voor stabiliteit zorgen, wordt het stijf met als gevolg pijn en stijfheid in de onderrug. 

Wat te doen?

De podotherapeut zal een uitgebreid onderzoek uitvoeren waarbij er wordt geluisterd naar de ontstaanswijze en de klachten die u ervaart. Daarna zal er worden gekeken hoe de stand van de voeten, knieën, heupen en rug is tijdens het staan en bewegen.

Bij Voetstuk behandelen we SI-klachten vaak met steunzolen en advies. De steunzolen zorgen voor een goede statiek en dynamiek van de voet, knie, heup en rug, waardoor de stabiliteit in het SI-gewricht verbeterd wordt. Soms geeft de podotherapeut oefeningen mee om de rug- en bilspieren te versterken voor het stabiliseren van het bekken.  

Zet je eerste stap naar pijnvrij bewegen. Klik hier voor het maken van een afspraak →

Afspraak maken?

Ervaar je klachten of wil je langs voor controle? Maak dan snel een afspraak online!

Waar heb jij pijn?

Scroll naar boven
× WhatsApp