Kanaalstenose

Wat is het? En wat kun je eraan doen?

 

Kanaalstenose

De wervelkolom bestaat vanaf de nek tot aan het stuitje uit op elkaar gestapelde wervels. In de wervelkolom zit een soort buis, het wervelkanaal. Uit dit wervelkanaal ontspringen zenuwen welke verder het lichaam in lopen. Naarmate we ouder worden slijten de wervels in het wervelkolom. Met als gevolg irritatie en extra botvorming van de wervels. Door de extra botvorming wordt de ruimte in het wervelkanaal kleiner, waardoor de zenuwen in de verdrukking komen.

Mensen met een stenose klagen vaak over pijn onderin de rug vooral bij langer lopen of stilstaan. Deze mensen lopen soms wat naar voren gebogen om de pijnklachten te verlichten. Door naar voren te buigen ontstaat meer ruimte in het wervelkanaal wat de druk op de zenuwen verminderd.

Een stenose geeft vaak de volgende (pijn)klachten:

  • Pijn in de onderrug uitstralend richting één of beide benen
  • Krachtsverlies in één of beide benen
  • Doofheid en/of tintelingen in één of beide benen
  • Vermoeid gevoel of kramp in de benen
  • Lang staan of lopen verergerd de pijnklachten
  • Rechtop zitten

Oorzaken

Stenose komt meestal pas voor op latere leeftijd. Een stenose is vaak het gevolg van veroudering. Naarmate we ouder worden vindt er in de rug slijtage van de rugwervels plaats. Als gevolg hiervan wordt het wervelkanaal steeds nauwer waardoor de zenuwen geïrriteerd kunnen raken. Maar ook osteoporose, een rughernia of een tumor kunnen een stenose veroorzaken.

Wat te doen?

Zelf kunt u de pijnklachten verlichten door uw houding af te wisselen met zitten, staan of lopen. Door af te wisselen, wordt de druk op de wervels veranderd en verminderd.

Bij Voetstuk zal de podotherapeut een uitgebreid onderzoek uitvoeren waarbij er wordt geluisterd naar de ontstaanswijze en de klachten die u ervaart. Daarna zal er worden gekeken hoe de stand van de voeten, knieën, heupen en rug is tijdens het staan en bewegen.

Als podotherapeut kunnen we weinig aan de vernauwing in de rug veranderen. De podotherapeut kan met podotherapeutische zolen de druk op de rugzenuwen verminderen. Daarnaast geeft de podotherapeut soms oefeningen om de rug soepel en sterk te houden, zodat de zenuwen meer ruimte krijgen en het wervelkolom te ondersteunen.

Zet je eerste stap naar pijnvrij bewegen. Klik hier voor het maken van een afspraak 

Afspraak maken?

Ervaar je klachten of wil je langs voor controle? Maak dan snel een afspraak online!

Waar heb jij pijn?

Scroll naar boven
× Chat nu met een medewerker