Hernia (HNP)

Wat is het? En wat kun je eraan doen?

 

Hernia (HNP)

Tussen je ruggenwervels zitten zachte tussenwervelschijven. Als de ruggenwervels te veel worden belast door bijvoorbeeld zwaar tillen, kan de tussenwervel scheuren. Het zachte materiaal (de kern) in de tussenwervel kan dan gaan uitpuilen. Dit uitpuilende zachte materiaal kan gaan drukken tegen de zenuw in de rug waardoor irritatie van de zenuw ontstaat. De irritatie van de zenuw geeft pijn, die uit kan stralen naar de benen. Dit komt doordat de zenuw vanuit de rug richting de benen loopt. Een uitstulping van de tussenwervelschijf wordt hernia genoemd.

Een hernia geeft vaak de volgende pijnklachten:

  • Uitstralende pijn in één of beide benen
  • Doof gevoel in één of beide benen
  • Verminderde spierkracht in één of beide benen
  • De pijn wordt erger bij persen, hoesten of niezen

Oorzaken

De meest voorkomende hernia is tussen de 4e en 5e lendenwervel. Op deze onderste wervels komt de meeste kracht te staan en wordt bij zwaar tellen, zitten en veelvuldig bukken het meest belast.

Een oorzaak voor het ontstaan van een hernia zijn zwakke rugspieren. Hierdoor wordt de druk op de rug onvoldoende opgevangen door de rugspieren, waardoor een verhoogde druk op de wervels ontstaat.

Wat te doen?

In de meeste gevallen gaat een hernia vanzelf binnen een aantal maanden over, maar dit vergt veel tijd en geduld. Rust is heel belangrijk bij een hernia. Voor het herstel is het belangrijk om tillen, bukken en snelle bewegingen te voorkomen. Bij hevige uitstralende pijn is het verstandig om de huisarts te raadplegen.

Bij Voetstuk zal de podotherapeut een uitgebreid onderzoek uitvoeren waarbij er wordt geluisterd naar de ontstaanswijze en de klachten die u ervaart. Daarna zal er worden gekeken hoe de stand van de voeten, knieën, heupen en rug is tijdens het staan en bewegen. Wanneer er inderdaad sprake is van een afwijkende stand of beenlengteverschil kan een podotherapeutische zool vervaardigd worden om deze stand te corrigeren en zo de pijnklachten verminderen. Soms wordt naast podotherapeutische zolen, fysiotherapie of oefentherapie geadviseerd voor houding- en bewegingsadvies.

Zet je eerste stap naar pijnvrij bewegen. Klik hier voor het maken van een afspraak 

Afspraak maken?

Ervaar je klachten of wil je langs voor controle? Maak dan snel een afspraak online!

Waar heb jij pijn?

Scroll naar boven
× Chat nu met een medewerker