Een verminderde core-stability

Wat is het? En wat kun je eraan doen?

 

Wat is een verminderde core-stability?

Wanneer men praat over core-stability dan zegt dit iets over de mate van stabiliteit van de romp. Voor een goede stabiliteit is het belangrijk dat zowel de gewrichtsbanden, zenuwbanen en verschillende spiergroepen goed samenwerken. Onder de spiergroepen vallen de buik-, rug-, bil-, heup- en bekkenbodemspieren. 

Een goede core-stability is belangrijk om verschillende redenen, namelijk het verbeteren van de lichaamshouding, het voorkomen van blessures en het verbeteren van sportprestaties.

Heb jij moeite om een rechte houding aan te nemen tijdens het staan en zitten. Grote kans dat dit met een verminderde core-stability te maken heeft. Doordat de spieren niet sterk genoeg zijn en over onvoldoende uithoudingsvermogen beschikken kan het lastig zijn om een rechte houding aan te nemen en vol te houden. Met name voor mensen met hypermobiliteit (overmatige beweeglijkheid), aangezien de gewrichtsbanden bij deze mensen losser zijn waardoor er meer van de spieren wordt gevraagd. Onvoldoende core-stability kan houdingsklachten veroorzaken, zoals nek- en rugpijn. 

Bij het sporten is een goede core-stability essentieel. Neem bijvoorbeeld hardlopen: tijdens het hardlopen is de schokbelasting vele malen hoger dan tijdens gewoon lopen. Zo krijgt je lichaam tijdens de landingsfase 3 tot 5 keer je eigen lichaamsgewicht te verduren. Om deze krachten goed op te vangen is een goede stabiliteit belangrijk. Indien er onvoldoende core-stability aanwezig is kan dit leiden tot verschillende knie-, heup en rugklachten. 

Ook voor het verbeteren van sportprestaties is het belangrijk om over een goede core-stability te beschikken. Zo ook tijdens het wielrenner: indien je core onvoldoende is getraind kost het je lichaam meer kracht en energie om de optimale kracht vanuit je bovenbeen over te brengen op de pedalen. 

Een slechte core-stability kan onder andere de onderstaande klachten veroorzaken:

  • Vergrote kans op blessures aan onder andere de knie-, heup- en rug. 
  • Een slechte houding met nek- en rugklachten tot gevolg.

Wat te doen?

Indien de podotherapeut van Voetstuk tijdens het onderzoek tot de conclusie komt dat je klachten geheel of deels worden veroorzaakt door een verminderde core-stability, dan zal het trainen van je core onderdeel worden van het behandelplan. 

Afhankelijk van uw wensen en de ernst van de klachten kan het trainen van de core-stability onder begeleiding van de podotherapeut of de fysiotherapeut worden uitgevoerd.  Bij Voetstuk werken we met Physitrack. Met deze app kan de podotherapeut je oefeningen meegeven, welke thuis uitgevoerd kunnen worden. Indien je klacht toch meer begeleiding vereist kan de behandeling in samenwerking met een fysiotherapeut worden uitgevoerd.

Zet je eerste stap naar pijnvrij bewegen. Klik hier voor het maken van een afspraak →

Afspraak maken?

Ervaar je klachten of wil je langs voor controle? Maak dan snel een afspraak online!

Waar heb jij pijn?

Scroll naar boven
× WhatsApp