Voorste kruisband letsel

Wat is het? En wat kun je eraan doen?

 

Wat is voorste kruisbandletsel?

De kruisbanden verbinden het bovenbeen met het onderbeen en helpen bij het bewaren van de kniestabiliteit. De voorste kruisbanden voorkomt dat het onderbeen te ver naar voren kan schuiven ten opzichte van het bovenbeen. Als de voorste kruisband beschadigd is wordt het naar voren schuiven van de knie niet meer goed opgevangen met als gevolg daarvan instabiliteit van de knie.

(Pijn)klachten die ontstaan zijn

Als je voorste kruisbanden beschadigd zijn kan dat de volgende (pijn)klachten geven.

  • De knie is gezwollen ten opzichte van de andere knie.
  • Gevoel van instabiliteit, vooral bij het sporten, traplopen en lopen op oneffen vloer.

Oorzaken

De oorzaak van kruisbandletsel is vaak een overwachte beweging waarbij het onderbeen een tegen overgestelde draaiing maakt ten opzichte van het bovenbeen. Hierdoor worden de kruisbanden maximaal op rek gebracht of scheuren zelfs af. Je kunt dan een plop of knap voelen. Meestal is er gelijk hevige pijn aanwezig in de knie.

Als je voorste kruisbanden beschadigd zijn dan betekend dat niet gelijk dat je niet meer kunt staan of lopen. Het gebeurd daarom regelmatig dat kruisbandletsel veel later worden ontdekt als er een keer een andere knieblessure is ontstaan. 

Wat moet je doen?

Het is belangrijk dat de juiste diagnose eerst wordt gesteld. Heb je dus een onverwachte beweging gemaakt met veel kracht, bijvoorbeeld bij voetbal, volleybal of andere sport. Voelde je een plop of een knap tijdens deze beweging en is je knie na die tijd erg gezwollen. Dan is het belangrijk eerst naar de huisarts te gaan. Beeldvormend onderzoek kan aantonen of uitsluiten of de kruisbanden zijn beschadigd.
 
Heb je in het verleden kruisbandletsel gehad en ervaar je daar later problemen door. Bijvoorbeeld stabiliteitsproblemen. Dan kan de podotherapeut je helpen door middel van oefentherapie daarmee kunnen de spieren rondom de knie worden versterkt waardoor de stabiliteit weer kan terug komen. Steunzolen kunnen de knie en voet in een andere positie zetten zodat het onderbeen en bovenbeen ten opzichte van elkaar in de meest gunstige positie komen te staan. 
 

Zet je eerste stap naar pijnvrij bewegen. Klik hier voor het maken van een afspraak →

Afspraak maken?

Ervaar je klachten of wil je langs voor controle? Maak dan snel een afspraak online!

Waar heb jij pijn?

Scroll naar boven
× Chat nu met een medewerker