Runner’s knee

Wat is het? En wat kun je eraan doen?

 

Wat is runner’s Knee?

Runner’s knee is een overbelastingsklacht van de pees aan de buitenzijde van de knie. Een runner’s knee komt, zoals de naam al suggereert, vaak voor bij hardlopers. De pijn treedt vaak op tijdens het lopen en verdwijnt op het moment van rust. Aan de buitenzijde het bovenbeen tot de knie loopt een pees die zorgt voor stabiliteit van de knie. Tijdens het hardlopen schuift de pees over de buitenzijde van het bovenbeen. Bij het schuiven kan teveel wrijving ontstaan met als gevolg overbelasting van de de pees.

Runner’s knee geeft vaak de volgende klachten

  • Pijn buitenzijde knie
  • Pijn ontstaat na enkele minuten hardlopen
  • De pijn kan uitstralen naar het bovenbeen of onderbeen

Oorzaken

Het ontstaan van een runner’s knee heeft meerdere oorzaken zoals altijd hardlopen aan dezelfde kant van de weg. Ook kan een afwijkende stand van de voeten en/of benen een oorzaak zijn voor het ontstaan van runner’s knee, doordat de spanning en trekkrachten op de pees aan de buitenzijde veranderen.

Wat te doen?

Bij Voetstuk behandelen we runner’s knee meestal met steunzolen om de stand van de voeten en knieën te optimaliseren. Verder geven we vaak advies over een goede hardlooptechniek in combinatie met de juiste hardloopschoenen. Daarnaast adviseren we om de belasting aan te passen of rust te houden.

Zet je eerste stap naar pijnvrij bewegen. Klik hier voor het maken van een afspraak →

Afspraak maken?

Ervaar je klachten of wil je langs voor controle? Maak dan snel een afspraak online!

Waar heb jij pijn?

Scroll naar boven
× WhatsApp