Plica syndroom

Wat is het? En wat kun je eraan doen?

 

Wat is het Plica syndroom?

In het kniegewricht zit een gewrichtskapsel dat het kniegewricht bij elkaar houdt. Dit kapsel heeft plooien (plica’s) en is gevuld met vocht zodat je knie soepel kan bewegen. Soms ontstaat er te veel wrijving in het kapsel door bijvoorbeeld een afwijkende kniestand en raakt de plica geïrriteerd. Door de irritatie wordt het kapsel dik en pijnlijk. Het plicasyndroom komt vaker voor bij sporten zoals wielrennen en hardlopen, door de herhaaldelijke krachtige kniebuigingen in deze sporten.

Het plica syndroom geeft vaak de volgende klachten:

  • Pijn aan de binnenkant van de knie, net onder de knieschijf
  • Stijfheid in de knie en/of bovenbeenspieren
  • Zwelling onder de knieschijf
  • Blokkerend of knappend gevoel bij het buigen van de knie
  • Pijn bij fietsen en/of traplopen

Oorzaken

Het plicasyndroom wordt veroorzaakt door verhoogde druk- en wrijving op het gewrichtskapsel. Vaak ontstaat deze druk en wrijving door spierzwakte of een afwijkende voet en/of kniestand. In beide gevallen wordt de druk niet gelijk verdeeld over de knie waardoor wrijving aan de binnenkant van het gewrichtskapsel ontstaat

Wat te doen?

De podotherapeut zal een uitgebreid onderzoek uitvoeren waarbij er wordt geluisterd naar de ontstaanswijze en de klachten die u ervaart. Daarna zal er worden gekeken hoe de stand van de voeten en knieën is tijdens het staan en bewegen.

Bij Voetstuk behandelen we het plica syndroom meestal met steunzolen, taping en oefentherapie. De steunzolen zorgen voor een goede demping, statiek en dynamiek voor de voet en knie. Je zorgt met de steunzolen voor minder druk op de knie plica komt zodat deze minder geïrriteerd raakt. Taping kan helpen om de druk op de plica te verminderen. Soms adviseert de podotherapeut oefeningen voor het verbeteren van de kniestabiliteit.

Zet je eerste stap naar pijnvrij bewegen. Klik hier voor het maken van een afspraak →

Afspraak maken?

Ervaar je klachten of wil je langs voor controle? Maak dan snel een afspraak online!


Waar heb jij pijn?

Scroll naar boven
× Chat nu met een medewerker