Overbelasting kniebanden

Wat is het? En wat kun je eraan doen?

 

Wat is overbelasting van de kniebanden?

De kniebanden zorgen voor stabiliteit van de knie. Bij een overbelasting is een van de kniebanden (binnenste of buitenste) geïrriteerd als gevolg van een afwijkende functie van de knie.

Overbelasting van de binnenste knieband geeft vaak de volgende klachten

  • Stekende pijn aan de binnenkant/buitenkant van de knie
  • Pijn neemt toe bij belasten
  • Pijn tijdens het sporten of lopen van lange afstanden
  • ‘s nachts pijnklachten wanneer knieën op elkaar liggen

Oorzaken

Overbelasting van de binnenste knieband kan veroorzaakt worden door een X-stand van de knieën. De X-stand van de knieën kan irritatie van de knieband veroorzaken met als gevolg overbelasting van de binnenste knieband.

Overbelasting van de buitenste knieband kan veroorzaakt worden door een O-stand van de knieën. De X-stand of O-stand van de knieën kan irritatie van de knieband (binnenste of buitenste) veroorzaken met als gevolg overbelasting van de knieband.

Wat te doen?

Bij Voetstuk behandelen we overbelasting van de binnenste/buitenste knieband meestal met steunzolen. De steunzolen optimaliseren de statiek en dynamiek van de voeten en knieën waarmee de spanning op de knieband en irritatie van de knieband vermindert. Daarnaast geven we vaak advies over stevige (sport)schoenen en de belasting-belastbaarheid van de binnenste/buitenste knieband. Soms wordt aanvullend fysiotherapie geadviseerd.

Zet je eerste stap naar pijnvrij bewegen. Klik hier voor het maken van een afspraak →

Afspraak maken?

Ervaar je klachten of wil je langs voor controle? Maak dan snel een afspraak online!


Waar heb jij pijn?

Scroll naar boven
× Chat nu met een medewerker