Knie artrose

Wat is het? En wat kun je eraan doen?

 

Wat is artrose in de knie?

Artrose in de knie is een vermindering van kraakbeen tussen het dijbeen (femur) en scheenbeen (tibia), of tussen het kniegewricht en je knieschijf (patella). Het kraakbeen wordt in de loop van de jaren kwalitatief minder, waardoor het kraakbeen dunner en zachter wordt. Artrose is een progressieve aandoening wat betekend dat het proces langzaam verergerd.

Artrose geeft vaak de volgende klachten:

  • Pijn in de knie bij het opstaan uit bed of na langdurig zitten
  • Pijn bij langdurig staan of lopen
  • Zwak en instabiel gevoel in de knie (gevoel door de knie te zakken)
  • Krakend en knisperend geluid of gevoel in de knie
  • Het gevoel dat de knie even op slot zit
  • Bewegingsbeperking, waardoor je de knie niet ver kunt buigen

Oorzaken

Artrose komt het meest voor bij mensen ouder dan 55 jaar, maar bij jongere mensen kunnen de klachten ook voorkomen. Voor artrose in de knie zijn verschillende oorzaken bekend. Zo kan artrose ontstaan als gevolg van beschadiging aan de banden en/of meniscus of een breuk in het verleden. Ook extreme overbelasting door sport of werk kan artrose veroorzaken. Andere risicofactoren voor het ontwikkelen van artrose zijn: overgewicht, reuma en/of een verkeerde been- of voetstand.

Wat te doen?

Allereerst is het belangrijk om te weten of er echt sprake is van artrose. Er zijn nog meer knieaandoeningen die lijken op slijtage in de knie, omdat ze dezelfde klachten geven. Het is daarom belangrijk om eerst een juiste diagnose te stellen. De podotherapeut kan luisteren naar je verhaal en op basis van een aantal testen inschatten of artrose aannemelijk is. Een röntgenfoto kan artrose in de knie bevestigen of uitsluiten.

Mocht er sprake zijn van artrose dan hangt de juiste behandeling af van de mate en locatie van de artrose. Er zijn onderzoeken die hebben aangetoond dat met een wig aan de buitenzijde van de voet, de pijn als gevolg van de artrose aan de binnenzijde van de knie verbeterd kan worden. De belasting op de knie wordt op een andere manier verdeeld waardoor je minder pijn ervaart. 

Daarbij kunnen als gevolg van artrose ook meerdere andere aandoeningen ontstaan. Denk aan pees ontstekingen door de beperkte bewegelijkheid van de knie. Ook hierbij kan de podotherapeut je helpen. 

Als de artrose extreem is, dan kan de orthopeed je helpen met een operatieve ingreep. 

Zet je eerste stap naar pijnvrij bewegen. Klik hier voor het maken van een afspraak →

Afspraak maken?

Ervaar je klachten of wil je langs voor controle? Maak dan snel een afspraak online!


Waar heb jij pijn?

Scroll naar boven
× WhatsApp