Zweepslag

Wat is het? En wat kun je eraan doen?

 

Wat is een zweepslag?

In de kuit bevinden zich krachtige spieren, de gastrocnemius en soleus. Bij een zweepslag van de kuit is er een scheurtje in een van de kuitspieren ontstaan, meestal de gastrocnemius

Bij een te hoge spanning in de spieren gaan spiervezels stuk waardoor een scheurtje in de kuitspier ontstaat. Je voelt ineens een scherpe pijn in de kuit, alsof iemand met een zweep tegen je kuit slaat. Door dit gevoel wordt de spierscheur in de kuit zweepslag genoemd. Soms is een knapje hoorbaar waarna een scherpe pijn ontstaat.

Oorzaken

Een zweepslag ontstaat vaak tijdens het sporten. Meestal ontstaat een zweepslag als je snel weg wilt rennen (startsprint of sprinten bij voetbal, volleybal, tennis etc.) of afzetten voor een sprong. Dit komt doordat tijdens dit moment de kuitspier krachtig aangespannen wordt. Als de kuitspier op dat moment te veel oprekt, kan de spier de spanning niet aan en ontstaat een spierscheur.

Soms is een afwijkende voet- en/of kniestand aanwezig wat zorgt voor een verandering in de trekrichting van de kracht op de kuitspier, waardoor een zweepslag kan ontstaat. In dit geval kan een onderzoek en behandeling bij een podotherapeut van Voetstuk uitkomst bieden.

Welke klachten ontstaan er?

Mensen met een zweepslag ervaren vaak de volgende (pijn)klachten:

  • Direct een scherpe pijn in de kuit 
  • Zwelling van de kuit, na een aantal dagen kan er een blauwe verkleuring ontstaan 
  • Niet meer kunnen lopen door de pijn in de kuit 
  • Rekken van de kuitspier doet pijn 
  • Drukken op de kuit is pijnlijk

Wat te doen?

Bij Voetstuk zal de podotherapeut een uitgebreid onderzoek uitvoeren waarbij er wordt geluisterd naar de ontstaanswijze en de klachten die u ervaart. Daarna zal er worden gekeken hoe de stand van de voeten, knieën en heupen is tijdens het staan en bewegen. Wanneer er inderdaad sprake is van een afwijkende stand kan een podotherapeutische zool vervaardigd worden om deze stand te corrigeren en zo te hoge spanning op de kuitspier te verminderen.

Daarnaast zal de podotherapeut advies geven omtrent belasting en stevige schoenen. Verder zal de podotherapeut adviseren en begeleiden in het opbouwen van kracht in de kuitspier. Soms wordt de behandeling in samenwerking met een fysiotherapeut uitgevoerd.

Zet je eerste stap naar pijnvrij bewegen. Klik hier voor het maken van een afspraak →

Afspraak maken?

Ervaar je klachten of wil je langs voor controle? Maak dan snel een afspraak online!


Waar heb jij pijn?

Scroll naar boven
× Chat nu met een medewerker