Tractus iliotibiaal frictiesyndroom 

Wat is het? En wat kun je eraan doen?

Wat is het tractus iliotibiaal frictiesyndroom?

Aan de buitenzijde van het bovenbeen bevindt zich een grote peesplaat, ook wel de tractus iliotibialis genoemd. Deze peesplaat verloopt vanaf het bekken tot onder de knie en zorgt voor stabiliteit van de heup en de knie. Bij het buigen en strekken van de knie verschuift deze peesplaat over het uitstekende bot van de knie. Om dit gebied tijdens het bewegen te beschermen zit er tussen de peesplaat en het bot een soort kussentje van vetweefsel. In dit vetkussentje bevinden zich veel zenuwen en bloedvaatjes. Wanneer dit vetkussen geïrriteerd raakt spreken we van een tractus iliotibialis frictie syndroom. Een andere naam voor deze klacht is runner’s knee.  

Oorzaken

Het tractus iliotibialis frictie syndroom wordt niet voor niets ook wel runner’s knee genoemd. Het komt dan ook veel voor bij hardlopers doordat de knie tijdens het hardlopen veelvuldig wordt gebogen en gestrekt. Ditzelfde geldt voor fietsers. Hardlopen in heuvelachtig gebied of op oneffen ondergrond geeft een extra risico. Daarnaast is het ook belangrijk om de training rustig op te bouwen om zo overbelasting te voorkomen.

Bij zwakte of verhoogde spierspanning van de bilspieren is het risico op het ontstaan van het tractus iliotibialis frictie syndroom ook hoger, doordat dit de wrijving van de tractus iliotibialis verhoogd.

Wanneer er sprake is van een afwijkende stand van de voeten, het onderbeen en/of de knieën veroorzaakt dit een verhoogde wrijving/frictie van de tractus iliotibialis over het uitstekende bot gedeelte van de knie, waardoor het tractus iliotibialis frictie syndroom kan ontstaan. In dit geval kan een onderzoek en behandeling bij een podotherapeut van Voetstuk uitkomst bieden.

Welke klachten ontstaan er?

Het tractus iliotibialis frictie syndroom geeft vaak de volgende (pijn)klachten: 

  • Pijn aan de buitenzijde van de knie.  
  • Mogelijk aanwezigheid van lokale zwelling of crepitatie (een krakend gevoel en/of geluid). 
  • De pijn verergert tijdens of na belasting zoals (hard)lopen of fietsen.  
  • Pijnklachten bij veelvuldig buigen en strekken van de knie. 

Wat te doen?

Bij Voetstuk zal de podotherapeut een uitgebreid onderzoek uitvoeren waarbij er wordt geluisterd naar de ontstaanswijze en de klachten die u ervaart. Daarna zal er worden gekeken hoe de stand van de voeten, knieën en heupen is tijdens het staan en bewegen. Wanneer er inderdaad sprake is van een afwijkende stand kan een podotherapeutische zool vervaardigd worden om deze stand te corrigeren en zo de wrijving/frictie van de tractus iliotibialis tegen te gaan.

Verder zal de podotherapeut u advies geven met betrekking tot uw belasting. Indien nodig worden er spierversterkende- en/of rekoefeningen meegegeven. Soms wordt de behandeling in samenwerking met een fysiotherapeut uitgevoerd.

Zet je eerste stap naar pijnvrij bewegen. Klik hier voor het maken van een afspraak →

Afspraak maken?

Ervaar je klachten of wil je langs voor controle? Maak dan snel een afspraak online!


Waar heb jij pijn?

Scroll naar boven
× Chat nu met een medewerker