Slijmbeursontsteking heup (bursitis)

Wat is het? En wat kun je eraan doen?

 

Wat is een slijmbeursontsteking van de heup?

In het hele lichaam zitten een soort stootkussentjes op uitstekende botten om pezen en spieren goed over het bot te kunnen laten glijden, de slijmbeurzen. Door een verkeerde houding of overbelasting ontstaat er een constante wrijving en druk op de slijmbeurs. Hierdoor kan de slijmbeurs geïrriteerd raken, waarna een ontstekingsreactie ontstaat. Je merkt een constante zeurende en/of drukkende pijn en het bewegen gaat minder soepel. 

Slijmbeursontsteking van de heup geeft vaak de volgende klachten:

  • Zeurende of drukkende pijn aan de buitenkant van de heup of bil
  • Pijn als je met een vinger op de buitenkant van de heup drukt
  • Liggen op de zij is pijnlijk
  • Pijn bij traplopen, opstaan uit stoel en/of uit een auto stappen
  • Pijn bij het lopen of hardlopen
  • Met de benen over elkaar geslagen zitten kan pijnlijk zijn

Oorzaken

Een slijmbeursontsteking kan door verschillende factoren worden veroorzaakt zoals zwakte van de heup- en/of bilspieren, een onjuiste zithouding (met je benen over elkaar) of een val op de heup. Ook een heupoperatie kan een oorzaak zijn, doordat de stand van de heup en benen hierdoor kan veranderen. Een andere oorzaak voor een slijmbeursontsteking is een beenlengteverschil of afwijkende voetstand doordat de druk op het slijmbeurs van een heup verhoogd wordt.

Een ontsteking in de slijmbeurs van de heup komt veel voor bij hardlopers. Dit door de herhaaldelijke buig- en strekbeweging waarbij spieren- en pezen continu langs de slijmbeurs wrijven.

Wat te doen?

De behandeling van de podotherapeut richt zich op het verbeteren van het staan en lopen. Hiervoor stelt de podotherapeut een aantal vragen om meer informatie te verkrijgen over de klacht, om vervolgens het staan en lopen te beoordelen. Een standsafwijking van de voeten, knieën en heupen of een beenlengteverschil kunnen met podotherapeutische zolen worden opgeheven. Podotherapeutische zolen beïnvloeden de stand van de voeten en heupen, en zorgen voor een optimale drukverdeling in de heupen.

Tevens geeft de podotherapeut soms oefeningen voor de heupspieren om ze sterker te maken. Dit gaat soms in samenwerking met fysiotherapie.

Zet je eerste stap naar pijnvrij bewegen. Klik hier voor het maken van een afspraak →

Afspraak maken?

Ervaar je klachten of wil je langs voor controle? Maak dan snel een afspraak online!


Waar heb jij pijn?

Scroll naar boven
× Chat nu met een medewerker