Overbelasting quadriceps

Wat is het? En wat kun je eraan doen?

 

Wat is een overbelasting van de quadriceps?

In het bovenbeen bevindt zich een grote spier, de quadriceps. De quadriceps bestaat uit vier spierbundels. Deze vier spierbundels hechten via een gezamenlijke spierpees aan op de boven- en onderkant van de knie. De quadriceps is een belangrijke spier voor het strekken van je knie.

Als de knie herhaaldelijk met veel kracht wordt gestrekt, kan de pees overbelast raken. De quadriceps kan overbelast raken door herhaaldelijke kniebuiging en strekking tijdens werk en/of sport. De pijnklachten ontstaan geleidelijk, maar worden naar verloop van tijd steeds erger. 

Oorzaken

Een mogelijke oorzaak voor het ontstaan van de overbelasting van de quadriceps is zwakte van de spieren rond de knie en heup. De spieren rond de knie en heup werken samen om tijdens het lopen stabiliteit te geven. Door de spierzwakte moet de quadriceps harder werken om de kniestabiliteit te handhaven.

Wanneer de voeten en/of knieën naar binnen zakken veranderd ook de stand van de knieschijf waaraan de quadriceps aanhecht. Met als gevolg dat de quadriceps harder moet werken om de afwijkende stand te corrigeren.

Welke klachten ontstaan er?

Mensen met overbelaste quadriceps ervaren vaak de volgende (pijn)klachten:

  • Pijnklachten aan de voorkant van de knie, net boven en/of op de knieschijf, of voorzijde bovenbeen 
  • Pijnklachten tijdens het hurken, traplopen en/of fietsen 
  • De knie voelt soms stijf aan 
  • Pijnklachten tijdens en/of na het sporten of wandelen

Wat te doen?

Bij Voetstuk zal de podotherapeut een uitgebreid onderzoek uitvoeren waarbij er wordt geluisterd naar de ontstaanswijze en de klachten die u ervaart. Daarna zal er worden gekeken hoe de stand van de voeten, knieën en heupen is tijdens het staan en bewegen. Wanneer er inderdaad sprake is van een afwijkende stand kan een podotherapeutische zool vervaardigd worden om deze stand te corrigeren en zo de oorzaak van de overbelasting aan te pakken.

Tevens geeft de podotherapeut soms oefeningen mee om te zorgen voor een betere stabiliteit en balans van de knie. Soms wordt de behandeling in samenwerking met een fysiotherapeut uitgevoerd.

Zet je eerste stap naar pijnvrij bewegen. Klik hier voor het maken van een afspraak →

Afspraak maken?

Ervaar je klachten of wil je langs voor controle? Maak dan snel een afspraak online!


Waar heb jij pijn?

Scroll naar boven
× Chat nu met een medewerker