Overbelasting hamstrings

Wat is het? En wat kun je eraan doen?

 

Wat is een overbelasting van de hamstrings?

Om tijdens het lopen de knie te kunnen buigen en de heup te kunnen strekken bevinden zich aan de achterkant van het bovenbeen drie spieren die samen de hamstrings worden genoemd. De hamstrings bestaan uit de biceps femoris,  semitendinosus en semimembranosus. Deze spieren lopen vanaf de achterkant van je heup tot net onder de knie. Langdurige belasting van de hamstrings door herhaaldelijk krachtig sprinten kan leiden tot overbelasting van de hamstrings. Door de herhaaldelijke trekkrachten ontstaan kleine scheurtjes in het spierweefsel. Overbelasting van de hamstrings komt vaker voor bij sporten met veel springen en plotselinge start en stop momenten. 

Oorzaken

Een overbelasting van de hamstrings kan veroorzaakt worden door onbalans in de spieren aan de voorkant (quadriceps) en de hamstrings, waardoor de hamstrings harder moeten werken. Soms speelt een verminderde flexibiliteit van de spieren (verkorte hamstrings bijvoorbeeld) in combinatie met een tekort aan kracht een rol in het ontstaan van de overbelasting, omdat de spier simpelweg de gevraagde belasting niet aan kan. 

Nadat de hamstrings eenmaal geblesseerd zijn geweest, is de kans groter dat de hamstrings opnieuw overbelast worden doordat de spier nog niet volledig is herstelt. 

Welke klachten ontstaan er?

Mensen met overbelaste hamstrings ervaren vaak de volgende (pijn)klachten:

  • Pijnklachten aan de achterkant bovenbeen 
  • Stijf gevoel achterkant bovenbeen/bilregio 
  • Krampachtig gevoel aan de achterkant bovenbeen 
  • Pijn bij het zitten of bukken 
  • Staan geeft verlichting van pijnklachten

Wat te doen?

Bij Voetstuk zal de podotherapeut een uitgebreid onderzoek uitvoeren waarbij er wordt geluisterd naar de ontstaanswijze en de klachten die u ervaart. Daarna zal er worden gekeken hoe de stand van de voeten, knieën en heupen is tijdens het staan en bewegen. Wanneer er inderdaad sprake is van een afwijkende stand kan een podotherapeutische zool vervaardigd worden om deze stand te corrigeren en zo de oorzaak  van de overbelasting aan te pakken.  

Tevens geeft de podotherapeut soms oefeningen mee om te zorgen voor een betere stabiliteit en balans. Soms wordt de behandeling in samenwerking met een fysiotherapeut uitgevoerd. 

Zet je eerste stap naar pijnvrij bewegen. Klik hier voor het maken van een afspraak →

Afspraak maken?

Ervaar je klachten of wil je langs voor controle? Maak dan snel een afspraak online!


Waar heb jij pijn?

Scroll naar boven
× WhatsApp