MTSS (shin splints)

Wat is het? En wat kun je eraan doen?

 

Wat is MTSS?

MTSS of shin splints

Het onderbeen bestaat uit twee botstukken, het scheenbeen aan de binnen-voorzijde en het kuitbeen aan de zij-achterkant. De twee botstukken worden verbonden door een sterke bindweefselplaat. Onderaan vormen het scheenbeen en het kuitbeen de benige onderdelen van de binnen- en buitenkant van de enkel. De botstukken worden omhuld door een dun beenvlies, dat goed doorbloed en zeer gevoelig is. Denk maar eens aan een stoot tegen de schenen. Aan het onderbeen ontspringen een aantal spieren. De diepe kuitspier, de achterste scheenbeenspier en de lange teenbuigspier zijn de belangrijkste. Al deze genoemde spieren spelen een rol bij het ontstaan van het mediaal tibiaal stress syndroom (MTSS), ook wel shin splints genoemd.

Het mediaal tibiaal stress syndroom is een overbelastingsblessure waarbij een te hoge trekspanning op de spieren en scheenbeenvlies van het onderbeen aanwezig is. Als gevolg van de hoge trekspanning kunnen klein botafwijkingen ontstaan die de kenmerkende scherpe zeurende pijn veroorzaken.

Klachten

Mediaal tibiaal stress syndroom geeft vaak de volgende klachten

  • Diffuse scherpe, zeurende pijn binnenzijde onderbeen. De pijn kan ook lager, tot aan de binnenenkel, worden gevoeld. Of hoger, zelfs tot aan de knie.
  • Pijn bij hardlopen, afzetten of springen
  • De pijn wordt erger naarmate je langer (hard)loopt
  • De benen over elkaar leggen is gevoelig
  • Op tenen lopen is pijnlijk
  • Soms is een licht oppervlakkige zwelling zichtbaar

Oorzaak

Het mediaal tibiaal stress syndroom komt vaker voor bij hardlopers, militairen en sporters die veel springen (volleyballers, verspringers, basketballers). Daarnaast ontstaat het mediaal tibiaal stress syndroom vaker bij hardlopers die altijd aan dezelfde kant van de weg lopen. Als je steeds aan dezelfde kant van de weg loopt zakt de voet naar binnen waardoor de spieren in het onderbeen meer op rek komen te staan, hetgeen meer trekkrachten op het scheenbeenvlies veroorzaakt. Een andere oorzaak is een afwijkende voetstand of looppatroon waardoor een te hoge trekspanning op de onderbeenspieren ontstaat.

Wat te doen?

Bij Voetstuk wordt het mediaal tibiaal stress syndroom vaak behandelt met steunzolen. De steunzolen worden gemaakt om de trekspanning op de onderbeen spieren te verminderen. Om de spieren in het onderbeen te laten herstellen zal de podotherapeut ook advies geven omtrent belasting en belastbaarheid van de onderbeenspieren. Daarnaast geven onze podotherapeuten indien nodig loopadvies en schoenadvies omtrent stabiliteit en voldoende schokdemping. Naast steunzolen en schoenadvies kunnen compressiekousen, taping en koelen helpen om de pijnklachten te verminderen. Bij de behandeling houden we rekening met alle facetten van het probleem. Niet alleen alledaagse activiteiten worden besproken, maar ook zeker de sportspecifieke aspecten. 

Zet je eerste stap naar pijnvrij bewegen. Klik hier voor het maken van een afspraak →

Afspraak maken?

Ervaar je klachten of wil je langs voor controle? Maak dan snel een afspraak online!


Waar heb jij pijn?

Scroll naar boven
× Chat nu met een medewerker