Insertietendinopathie pes anserinus 

Wat is het? En wat kun je eraan doen?

 

Wat is een insertietendinopathie van de pes anserinus?

Aan de binnenkant van je been, net onder je knie bevindt zich een aanhechtingspees, de pes anserinus. De pes anserinus is de aanhechting voor drie belangrijke spieren uit het bovenbeen, de gracilis, sartorius en semitendinosus. Deze spieren zijn belangrijk voor het buigen en draaien van de heup en het bovenbeen. Om dit gebied tijdens het bewegen te beschermen, zit er tussen de pes anserinus en het bot een soort kussentje (slijmbeurs) gevuld met vocht waardoor bot en pees goed langs elkaar glijden. Wanneer de pees en het bot niet goed over elkaar heen kunnen glijden, raakt de pees of de slijmbeurs geïrriteerd en overbelast waardoor pijnklachten ontstaan tijdens bewegen.

Oorzaken

Wanneer er sprake is van een afwijkende stand van de voeten, het onderbeen en/of de knieën kan een verhoogde trekspanning op de pes anserinus en daarop aanhechtende spieren ontstaan, waardoor er een overbelasting van de pes anserinus ontstaat. 

Een insertietendinopathie van de pes anserinus wordt vaak gezien bij sporten als langeafstandslopen en zwemmen doordat de knie tijdens deze sporten veelvuldig wordt gebogen en gestrekt waardoor irritatie en overbelasting van de m. sartorius, m. semtendinosus en/of m. gracilis kan ontstaan.

Welke klachten ontstaan er?

Mensen met een insertietendinopathie van de pes anserinus ervaren vaak de volgende (pijn)klachten:

  • Pijn aan de binnenzijde van de knie 
  • Mogelijk is lokale zwelling aan de binnenzijde van de knie aanwezig 
  • Pijn bij buigen van de knie zoals traplopen 
  • Stijf gevoel ‘s ochtends of na lang zitten

Wat te doen?

Bij Voetstuk zal de podotherapeut een uitgebreid onderzoek uitvoeren waarbij er wordt geluisterd naar de ontstaanswijze en de klachten die u ervaart. Daarna zal er worden gekeken hoe de stand van de voeten, knieën en heupen is tijdens het staan en bewegen. Wanneer er inderdaad sprake is van een afwijkende stand kan een podotherapeutische zool vervaardigd worden om deze stand te corrigeren en zo de oorzaak  van de overbelasting aan te pakken.  

Tevens geeft de podotherapeut soms oefeningen mee om te zorgen voor een betere stabiliteit en balans van de knie. Soms wordt de behandeling in samenwerking met een fysiotherapeut uitgevoerd.  

Zet je eerste stap naar pijnvrij bewegen. Klik hier voor het maken van een afspraak →

Afspraak maken?

Ervaar je klachten of wil je langs voor controle? Maak dan snel een afspraak online!


Waar heb jij pijn?

Scroll naar boven
× Chat nu met een medewerker