Etalagebenen (claudicatio intermittens)

Wat is het? En wat kun je eraan doen?

 

Wat zijn etalagebenen (claudicatio intermittens)?

Claudicatio intermittens, in de volksmond etalagebenen, heeft deze naam heeft gekregen doordat mensen die hier last van hebben soms even stil moeten staan. Je kijkt even naar een etalage voordat je weer verder kunt lopen. Claudicatio intermittens is een vaatziekte waarbij de slagaderen in de benen vernauwd zijn. Zo’n vernauwing kan ontstaan door een plaque op de vaatwand. Hierdoor wordt de vaatwand op die locatie smaller waardoor het bloed er minder makkelijk langs stroomt. Zo’n plak kan ook los gaan, of er kunnen stukjes afbreken. Dit noemen we een afsluiting.

Doordat de vaten in de benen vernauwd zijn krijgen de spieren tijdens het lopen te weinig zuurstof, waardoor de spieren verkrampen. Als je even stilstaat wordt de zuurstof in de spieren aangevuld en kan je weer een stukje lopen. Claudicatio intermittens geeft vaak de volgende klachten

  • Pijn en/of kramp in de benen
  • Klachten ontstaan bij lopen, en verdwijnen als je even stilstaat
  • ‘s Nachts krampende pijn in de benen
  • Koud gevoel in een of beide benen

Oorzaken

Naarmate we ouder worden vernauwen de vaten een beetje. De elasticiteit voor het verwijden en vernauwen van de vaten verminderd bij het ouder worden. Bij mensen met diabetes gaat het proces van verminderde elasticiteit sneller dan gemiddeld, waardoor deze groep mensen meer kans heeft voor het ontstaan van etalagebenen.

Wat te doen?

Bij een verminderde doorbloeding (perifeer arterieel vaatlijden) is het belangrijk dat het in een vroeg stadium wordt gesignaleerd. Niet altijd geeft een verminderde doorbloeding duidelijke klachten. Iemand met neuropathie (verminderd gevoel in de benen) zal de kramp niet als kramp ervaren. We noemen vaatlijden dan asymptomatisch.

Soms heeft iemand vage klachten in zijn of haar benen die niet typisch op een verminderde doorbloeding lijken. 

Onze podotherapeuten zijn specialistisch opgeleid om de symptomen te herkennen en te onderscheiden van diverse andere aandoeningen zoals spierontsteking, peestontsteking etc. Door middel van doppleronderzoek kan de podotherapeut onderzoeken of vaatlijden aannemelijk is of niet. Zo ja, dan stuurt de podotherapeut je door voor verder aanvullend onderzoek. 

Zet je eerste stap naar pijnvrij bewegen. Klik hier voor het maken van een afspraak →

Afspraak maken?

Ervaar je klachten of wil je langs voor controle? Maak dan snel een afspraak online!


Waar heb jij pijn?

Scroll naar boven
× Chat nu met een medewerker