Het compartimentsyndroom

Wat is het? En wat kun je eraan doen?

 

Wat is het compartimentsyndroom?

De spieren in het onderbeen zijn omgeven door een kapsel. Een groep spieren met hetzelfde omsluitende kapsel wordt een compartiment genoemd. In zo’n compartiment bevinden zich naast spieren ook zenuwen en bloedvaten. De spieren, zenuwen en bloedvaten passen precies in hun strakke jasje, het kapsel. Wanneer de druk in het compartiment te hoog wordt, als de spieren door overbelasting uitzetten, ontstaat een te hoge druk in het desbetreffende compartiment. Met als gevolg een verstoorde doorbloeding en zenuwverbinding waardoor de spieren niet meer goed kunnen functioneren tijdens het bewegen.

Oorzaken

Het compartiment syndroom wordt vaak veroorzaakt door een plotselinge toename van de trainingsduur of trainingsintensiteit. De spieren in je onderbeen zijn dan namelijk niet gewend aan deze toename van belasting en raken hierdoor overbelast, waardoor een toename van druk in het compartiment ontstaat.

Het compartiment syndroom komt veel voor bij hardlopers en wandelaars, doordat bij deze sporten de onderbeenspieren veel gebruikt worden. Meestal is bij deze groep sporters het voorste compartiment dat voor pijnklachten zorgt.

Verder zijn er zijn aanwijzingen dat doorgezakte voeten, een verkeerde hardlooptechniek, training op oneffen of harde ondergrond, instabiele schoenen en disbalans van de beenspieren factoren zijn om het compartiment syndroom te ontwikkelen.

Welke klachten ontstaan er?

Mensen met het compartimentsyndroom ervaren vaak de volgende (pijn)klachten:

  • Pijn en gespannen gevoel in het onderbeen die ontstaat tijdens of na het sporten 
  • Tintelingen en/of doofheid in de voet 
  • Moeten stoppen met de activiteit om pijnklachten te verminderen
  • De pijnklachten zakken af in rust 

Wat te doen?

Bij Voetstuk zal de podotherapeut een uitgebreid onderzoek uitvoeren waarbij er wordt geluisterd naar de ontstaanswijze en de klachten die u ervaart. Daarna zal er worden gekeken hoe de stand van de voeten, knieën en heupen is tijdens het staan en bewegen. Wanneer er inderdaad sprake is van een afwijkende stand kan een podotherapeutische zool vervaardigd worden om deze stand te corrigeren en zo te hoge spanning op de kuitspier te verminderen. 

Daarnaast zal de podotherapeut advies geven omtrent belasting en stevige schoenen. Verder zal de podotherapeut eventueel adviseren en begeleiden in het trainen van de onderbeenspieren. Soms wordt de behandeling in samenwerking met een fysiotherapeut uitgevoerd. 

Verder kan je zelf met koelen en voldoende rust, of een losse hakverhoging in de schoen leggen de pijnklachten verminderen. 

Zet je eerste stap naar pijnvrij bewegen. Klik hier voor het maken van een afspraak →

Afspraak maken?

Ervaar je klachten of wil je langs voor controle? Maak dan snel een afspraak online!


Waar heb jij pijn?

Scroll naar boven
× WhatsApp