Wat kan de podotherapeut voor mij betekenen?

 

Lees er hier meer over

Voetcontrole bij diabetes

Het is belangrijk om uw voeten preventief te laten controleren. Uit onderzoek blijkt namelijk dat preventieve voetzorg bij mensen met diabetes het aantal amputaties en voetwonden aanzienlijk verminderd.

In de eerste instantie gebeurd de voetcontrole bij uw huisarts, internist, praktijkondersteuner of diabetesverpleegkundige. Indien nodig verwijst deze u door naar de podotherapeut.

Diabetes voetonderzoek

Als je verwezen bent door de huisarts, internist, praktijkondersteuner of diabetesverpleegkundige, dan voert de podotherapeut een voetonderzoek uit.

Als je bij de podotherapeut komt wordt er gekeken naar het risico op het ontstaan van een wond aan je voeten. De podotherapeut kijkt naar de stand van de voeten, knieën en benen. Daarnaast kijkt de podotherapeut naar de bewegelijkheid van de voet.

Sommige testen die worden gedaan lijken op de testen die bij de praktijkondersteuner of diabetesverpleegkundige worden uitgevoerd. Zoals bijvoorbeeld het monofilament, dat is een draadje waarmee het gevoel wordt getest. Je zou denken wat een dubbel werk. Het is alleen wel nodig om dit overnieuw te doen, omdat de uitslag van deze test een momentopname kan zijn geweest.

Verminderd gevoel

Een van de meest voorkomende complicaties bij diabetes zijn beschadigde zenuwen. Dit heet: neuropathie. Als je neuropathie aan twee voeten krijgt dan heet dat: polyneuropathie (poly betekend meerdere).

De zenuwen beschadigen meestal niet van de een op de andere dag. Als je diabetes hebt gaat dat heel geleidelijk. Bovendien raken eerst de zenuwen die het langste zijn aangedaan. Vandaar ook dat je het gevolg van neuropathie vaak als eerste aan je voeten zult merken. Het kan zijn dat het gevoel in je voeten en tenen afneemt. Hierdoor voel je bijvoorbeeld een steentje in je schoen niet meer. En daardoor kan er een wond ontstaan zonder dat je dat doorhebt.

Screenen op verminderde doorbloeding

Een belangrijk onderdeel van het voetonderzoek is screenen op een verminderde doorbloeding.  Dit doet de podotherapeut door te kijken naar uiterlijke kenmerken. Maar belangrijker nog het luisteren van de vaattonen. Dit gebeurd met een doppler. De doppler is een soort verkleind echoapparaat die geluidsgolven weerkaatst. Mocht de uitslag van dit doppleronderzoek afwijkend zijn dan verwijst de podotherapeut u door voor verder vaatonderzoek.

Drukmeting

Druk is een van de belangrijkste onderdelen van het voetonderzoek. Immers verhoogde druk op de huid kan zorgen voor wondjes.

Drukken kunnen opvallen aan de huid doordat er bijvoorbeeld rode plekjes zichtbaar zijn. Druk kan komen van verkeerd schoeisel. Te krap schoeisel kan zorgen voor druk op de buitenzijde en binnenzijde van de voet of de tenen. Deze druk kan blaren geven en wonden.

Druk kan ook komen door een afwijkende stand van de voet. Op de drukmeting kan de podotherapeut dan zien dat de druk verhoogd is op bijvoorbeeld de voorvoet.

Sims classificatie en zorgprofiel

Na het voetonderzoek stelt de podotherapeut een behandelplan op. Het riscio op een wond wordt ingedeeld in een simsclassificatie. Deze bestaat uit 0-3. Waarbij 0 helemaal geen risico betekend en 3 een hoog risico. Naast een simsclassificatie wordt er een zorgprofiel vastgesteld. Deze laatste bepaald wat de zorg moet gaan inhouden. Denk hierbij aan een pedicurebehandeling, maar ook de frequentie van voetcontrole. In de eerste plaats ben jezelf een belangrijke schakel om wonden te voorkomen. Immers niemand ziet je voeten zovaak als jijzelf.

Ben je verwezen naar een pedicure? Dan kun je een pedicure in de buurt zoeken middels een lijst welke terug te vinden is onderaan deze pagina.

Verandering in simsclassificatie

Als je een simsclassificatie van 1 of hoger hebt dan kom je minimaal één keer per jaar terug bij de podotherapeut. Het kan zijn dat een simsclassificatie dan weer veranderd. Bepaalde voetproblemen kunnen worden opgelost met een goed hulpmiddel of juiste behandeling. Verandering in simsclassificatie en zorgprofiel wordt altijd met jou besproken zodat je niet voor verassingen komt te staan.

Vergoeding diabetes voetzorg

Wanneer een medisch specialist diabetes mellitus bij je heeft vastgesteld en uit de jaarlijkse screening in de huisartsenpraktijk blijkt dat je door de diabetes mellitus een risico hebt op het krijgen van wondjes aan uw voeten (Simm’s classificatie 1 t/m 3) kun je op verwijzing een afspraak maken met een podotherapeut. Medisch noodzakelijke voetzorg voor mensen met diabetes mellitus wordt vergoed uit de basisverzekering wanneer:

er een risico aanwezig is op het krijgen van wonden en er door een podotherapeut een zorgprofiel en individueel behandelplan is vastgesteld.

Overige (verzorgende) voetzorg waartoe uzelf niet in staat bent, valt niet onder medisch noodzakelijke zorg. De podotherapeut kan een pedicure inschakelen om behandelingen uit te voeren. De pedicure declareert dan bij de podotherapeut. Voor de ontvangen DM-voetzorg door de podotherapeut en de medisch noodzakelijke zorg die verleend is door de pedicure ontvangt u nooit een factuur. Het eigen risico is ook niet van toepassing op deze voetzorg.

× Chat nu met een medewerker