Diabetes Mellitus

 

 

 

Heeft u suikerziekte? Let dan goed op uw voeten. Lees hier meer over voeten en suikerziekte

De behandeling bij de podotherapeut kan bestaan uit:

Suikerziekte (diabetes mellitus) is een veelvoorkomende aandoening. Door de verandering in stofwisseling kunnen er verschillende complicaties ontstaan aan bijvoorbeeld ogen, nieren en voeten. Een van de vier mensen met diabetes krijgt dan ook te maken met voetproblemen.

Het is belangrijk om uw voeten preventief te laten controleren. Uit onderzoek blijkt namelijk dat preventieve voetzorg bij mensen met diabetes het aantal amputaties en voetwonden aanzienlijk verminderd.

In de eerste instantie gebeurd de voetcontrole bij uw huisarts, internist, praktijkondersteuner of diabetesverpleegkundige. Indien nodig verwijst deze u door naar de podotherapeut.

Het onderzoek bij de podotherapeut is gericht op het in kaart brengen van het risico op een voetwond. Hiervoor wordt er een uitgebreid onderzoek gedaan. Aan de hand van dit onderzoek wordt er een zogenoemd zorgprofiel vastgesteld. Daarbij hoort ook een behandelplan. Met dit behandelplan wordt u in sommige gevallen verwezen naar de pedicure voor voetbehandelingen. In sommige gevallen worden deze voetbehandelingen door de podotherapeut uitgevoerd.

Heeft u een behandelplan gekregen en bent u verwezen naar een pedicure?

Hierbij een lijst met aangesloten pedicures

Bij diabetes kunnen er veranderingen optreden in (de werking van) uw lichaam

Een podotherapeut kan hier zowel preventief een grote rol spelen als bij het behandelen van de klachten of de wonden zelf.
Door middel van onderzoek en het screenen (testen) van de voeten wordt gekeken in hoeverre er sprake is van risico op wondjes of standsverandering van de voeten.

De volgende veranderingen kunnen zich voordoen:

Neuropathie
Neuropathie is een beschadiging van de zenuwbanen. Als uw zenuwen beschadigen en hierdoor minder werken kan er ongemerkt een verminderd gevoel ontstaan. U voelt bijvoorbeeld steentjes in uw schoen of drukplekken ten gevolge van te nauw schoeisel niet meer. Hierdoor kunnen (zelfs onder het eelt) ongemerkt wondjes ontstaan die moeilijk genezen.

Standsafwijkingen
Als bepaalde zenuwen uitvallen, gaan uw kleine voetspieren minder goed werken. Overheersing van de onderbeenspieren kan dan leiden tot standsveranderingen in de voet. Dit veroorzaakt drukplekken die kunnen leiden tot eelt, blaren en wonden.

Verminderde doorbloeding/Angiopathie
Met Diabetes Mellitus heeft u een grotere kans op een verminderde doorbloeding van en naar de voeten. Hierdoor ontstaat een verminderde toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar uw voet. De huid gaat daardoor sneller kapot en wonden genezen langzaam of niet.

Limited joint mobility
Hierbij is de mobiliteit van uw (voet)gewrichten beperkt. Hierdoor ontstaan beschadigingen aan de zenuwen.
Dit kan tot gevolg hebben dat de stand van uw voet verandert en dat uw gewrichten minder beweeglijk worden.
Dit kan drukplekken veroorzaken die mogelijk leiden tot eelt, blaren of wonden.

Infectie
Met Diabetes Mellitus bent u vatbaar voor infecties, zoals schimmelinfecties van de huid en/of nagels.

Een of meer van bovengenoemde factoren kan problemen veroorzaken zoals een kwetsbare huid, overmatige eeltvorming of wonden. Uiteindelijk kan amputatie noodzakelijk zijn bij deze problemen, preventie is daarom van groot belang!

Wilt u een afspraak maken?

Bel dan 050-527 4334 of mail ons op info@voetstuk.nl. Of maak nu eenvoudig een online afspraak.