Podotherapie bij kinderen

Wanneer is dat noodzakelijk?

Kinderen groeien

vaak is podotherapie in eerste instantie niet noodzakelijk.

In de meeste gevallen ontwikkelt de kindervoet zich normaal.

Bij kinderen tussen 0-2 jaar zijn nog niet alle botten in de voet volgroeid. Veel botstructuren bestaan tot dan toe nog uit kraakbeen. Om de voetjes te beschermen heeft een kindervoet daarom veel vetweefsel. Ook zijn de spieren in de kindervoet nog niet sterk genoeg om de voetbogen in stand te houden. De voeten lijken daarom tot het tweede levensjaar nog erg plat.

Tussen 2-6 jaar zal je kind meer en meer gaan lopen. De botten groeien en de spieren worden sterker. De platvoetjes veranderen  en de stand van de benen veranderd van O-stand naar X-stand. Tussen 6-8 jaar verandert de stand van benen en voeten in een normale stand.

Maakt u zich ongerust over de stand van de voeten en benen, neem dan gerust contact met ons op.

Op welke signalen moet je letten?

Vaak vakken, struikelen of zwikken.

Niet lang willen lopen

Vermoeide of pijnlijke voeten of benen na het lopen

Afwijkende kromme stand van voeten of tenen

Ingegroeide nagels

Als je kind na het zevende levensjaar nog steeds “platvoeten” heeft

Heeft je kind toch pijnklachten of problemen?

 

 

Wat kan de podotherapeut dan betekenen?

Bij kinderen is het belangrijk om erachter te komen wat de oorzaak is.

De podotherapeut kijkt naar de stand van de voeten en benen. Er wordt gekeken naar de bewegelijkheid van de gewrichten van de voeten en benen. Ook kijkt de podotherapeut naar hoe je kind beweegt tijdens het lopen. Dit alles wordt in kaart gebracht en eventueel aangevuld met beeldvormend onderzoek zoals echografie, drukmeting of een 3d scan om de voetvorm in beeld te brengen.

Als er pijnklachten aanwezig zijn wordt er ook gekeken waar de pijn zit en in kaart te brengen welke spieren, botten of gewrichten zijn aangedaan.

Aan het eind van dit onderzoek geeft de podotherapeut een advies en wordt er in overleg een behandeling gestart of doorverwezen

Wilt u een afspraak maken?

Bel een van onze locaties of maak eenvoudig zelf een afspraak online