Podotherapie voor hardlopers

Herstel en preventie van blessures

 

Waarom een sport-podotherapeut?

 

Elke sport heeft zijn eigen specifieke kenmerk. Zo ook hardlopen. Of je nu recreatief hardloopt of je traint op topniveau. Bij Voetstuk werken podotherapeuten die de specialisatie tot sportpodotherapeut hebben gevolgd. Daardoor hebben wij specifieke kennis over je sport, specifieke blessures en herstel.

Bij onze sportpodotherapeuten ontvang je juiste begeleiding op maat. Tijdens het onderzoek wordt gekeken naar de sportbelasting, je trainingsschema, je schoenen en je beweging. Er zal specifiek naar de pijnklachten worden gekeken en eventueel wordt er aanvullend onderzoek gedaan. Het is mogelijk dat er in samenwerking met andere disciplines wordt gewerkt aan jouw herstel. We werken nauw samen met hardloopschoenen winkels, fysiotherapeuten en andere specialisten.

Hardloop onderzoek

Het onderzoek lijkt in de eerste instantie veel op een ‘regulier’ podotherapeutisch onderzoek, maar dan wat uitgebreider. Zo kijkt de podotherapeut in de eerste instantie je houding, voert een functieonderzoek uit en zal gericht op de (pijn)klachten palperen als die aanwezig zijn. Heb je geen pijnklachten maar kom je voor preventief advies dan zal de sportpodotherapeut nog steeds bepaalde spieren bij langs gaan om spieromvang en spiertonus te bepalen.

Daarna zal de podotherapeut een ganganalyse uitvoeren. Dit gebeurd in de eerste instantie op blote voeten en lopend. Je loopt heen en weer, zo krijgt de podotherapeut een beeld van je looppatroon en zo kan eventueel uitgesloten worden of de (pijn)klachten of blessure die is ontstaan niet is gekomen als gevolg van een afwijkend looppatroon inplaats van je sportbeoefening. Er worden dynamische afdrukken genomen van je voeten. Dit wil zeggen dat wij een afdruk maken van de voeten terwijl je loopt. Deze afdruk kan gebruikt worden om eventueel steunzolen te maken als dat nodig is.

Na dat alles zal er een hardlooponderzoek worden gedaan. Je gaat dan hardlopen door onze ruimte. We hebben hier een speciale ruimte voor in onze locatie Assen. Tijdens dit hardlooponderzoek meten we je staplengte, de kracht waarmee je neerkomt, spieractiviteit en filmen we je afwikkeling, met deze informatie kunnen we verschillende berekeningen doen. 

Alles met elkaar komt er een gepast advies voor jou en stelt de sportpodotherapeut samen met jou een behandelplan op.

Heb je bepaalde klachten die je wilt bespreken? Maak direct een afspraak of kom langs tijdens het gratis inloopspreekuur.

Sportsteunzolen en sportschoenen

Sportsteunzolen zijn vaak anders dan ‘gewone’ steunzolen. Immers een beweegpatroon van een hardloper is heel anders dan die van een wandelaar of een schermer. Het moment waarop je voet de grond raakt verschilt niet alleen per sport maar binnen een sport ook nog met de training die je uitvoert. Het is daarom belangrijk dat al deze aspecten meegenomen worden in de steunzolen. Maar behalve de steunzool is het juiste schoentype minstens zo belangrijk. Soms volsta je met een goed schoenadvies. De sportpodotherapeut analyseert je beweegpatroon en beoordeeld of de schoenen die je gebruikt voldoende zijn of dat je beter op zoek kunt naar een andere schoen.

Wil je weten hoe wij onze zolen maken? Lees er dan meer over op onze pagina over steunzolen.

Hardloopschema

Wil je graag beginnen met hardlopen maar weet je niet hoe je moet opbouwen? Download hier dan gratis een opbouwschema. Er zijn natuurlijk ook podcasts beschikbaar, boekjes en van alles en nog wat. Houdt er rekening mee dat als je gaat beginnen met hardlopen je in ieder geval begint met goede schoenen en een plan. Zodat je geen blessures krijgt. Plan bijvoorbeeld een training om de dag. Zodat je spieren en pezen de kans krijgen om te herstellen na een training. Wil je persoonlijk advies? Kom dan gewoon even langs bij de sportpodotherapeut. 

Afspraak maken?

Ervaar je klachten of wil je langs voor controle? Maak dan een afspraak, dit kan eenvoudig online of via telefoon. Wij staan je graag te woord.

Scroll naar boven
× Chat nu met een medewerker