Orthese voor de tenen

Drukverdeling en correctie voor tenen

 

Ortheses

Een orthese is een op maat gemaakt ‘stukje’ dat op, onder en/of tussen de tenen wordt gelegd. Met dit hulpmiddel, gemaakt van siliconen, helpen we om jouw tenen te corrigeren en/of de druk te verlagen. De orthese wordt gemaakt van siliconen en is in diverse hardheden beschikbaar. Hoe hard de orthese moet zijn, is afhankelijk van het doel van de siliconen orthese. Bij drukverdeling van de tenen wordt er gekozen voor zachte siliconen, terwijl bij een correctie van een hamerteen een hardere soort siliconen wordt gebruikt bij het maken van de orthese.

Belangrijk om te beseffen dat een orthese een hulpmiddel is; het zorgt niet voor een blijvende correctie als de orthese niet gebruikt wordt. Blijf de orthese dus goed gebruiken. 

Hoe wordt een orthese gemaakt?

Een orthese voor de tenen wordt altijd speciaal op maat voor jou gemaakt door de podotherapeut. De siliconen orthese bestaat uit twee componenten die worden samengevoegd. De podotherapeut modelleert de vermengde componenten op de tenen en duwt daarmee de tenen al in de juiste stand. Het siliconen hardt dan uit op de tenen. Zo heb je direct de op maat gemaakte orthese in handen en klaar om mee naar huis te nemen.

Wordt een orthese vergoed?

Of een orthese, of andere voetzorg, wordt vergoed, is afhankelijk van de afgesloten zorgverzekering. In veel gevallen wordt podotherapie vergoed vanuit een aanvullende zorgverzekering. Bekijk hier de vergoedingen voor podotherapie per verzekeraar.

Wil je meer weten? Maak direct een afspraak of kom langs tijdens het gratis inloopspreekuur.

Gebruik orthese

Omdat de huid rond de tenen gevoelig is, dient het gebruik te worden opgebouwd. Draag de orthese dus niet gelijk de hele dag. Maar eerst een uurtje. Zo bouw je het uit net zolang tot je de orthese de hele dag kunt gebruiken. ‘s Nachts moet de orthese af, want dan kan de huid ook tot rust komen.

Orthese oplossing voor Hallux Valgus?

Een orthese is geen oplossing voor scheefstand van de grote teen, ook wel Hallux Valgus genoemd. Dit wordt weleens ten onrechte gedacht. Wat Hallux Valgus precies is en hoe wij jou daarmee kunnen helpen, lees je in onze blog over Hallux Valgus.

Afspraak maken?

Ervaar je klachten of wil je langs voor controle? Maak dan een afspraak, dit kan eenvoudig online of via telefoon. Wij staan je graag te woord.

Scroll naar boven
× Chat nu met een medewerker